Сьогодні, 10 червня, в будівлі Виконавчого комітету Нетішинської міської ради була помічена група правоохоронців. За свідченнями очевидців, близько 10:00 на місце прибули приблизно 15 осіб, зокрема працівники Служби безпеки України. Припускається, що наразі там проводяться обшуки.

У єдиному державному реєстрі судових рішень виявлено інформацію, що відділення розслідування злочинів загальнокримінальної спрямованості СВ Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області 6 березня 2024 року відкрило кримінальне провадження за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 191 КК України.

Шепетівська окружна прокуратура отримала матеріали від управління Служби безпеки України в Хмельницькій області про те, що посадові особи за попередньою змовою з посадовими особами одного з ТОВ, в умовах воєнного стану, привласнили бюджетні кошти під час виконання договорів купівлі-продажу квадрокоптерів (дронів) та FPV-типу ELRS.

Під час досудового розслідування встановлено, що 19 березня 2024 року було укладено договір №19.03-24 купівлі-продажу FPV-дронів типу ELRS у кількості 400 одиниць вартістю 6 250 000 гривень.

Пізніше з’ясувалося, що після укладення цього договору ТОВ виготовило 400 квадрокоптерів, використовуючи запчастини іншої якості та нижчої ціни, зокрема відеокамери CADDXFPV ANT, RunCam Phoonix 2 SE 1000TVL 1/2 замість заявленої відеокамери Foxeer Cat 3 Micro та відеопередавачі АКК Ultra Long Range, iFlight BLITZ Whoop 5.8 G2.5 VTX, Skyzone, моделі ATOMRC 2.5W 5.8GHz замість заявленого відеопередавача Foxeer Reaper Infinity 5.8 G VTX 5W.

На думку слідства, зменшивши вартість складових для виробництва FPV-дронів, представники ТОВ привласнили бюджетні кошти, перераховані на рахунок підприємства за умовами договору. Після цього ці квадрокоптери були поставлені замовнику.

Наразі виникла необхідність в огляді зазначених дронів для встановлення їх належної якості.

Для повного, всебічного та неупередженого розслідування слідчі просили дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів, що знаходяться у володінні військової частини, зокрема до акту прийому-передачі від міської ради для військової частини та безпілотних літальних апаратів типу FPV-дрон ELRS, з можливістю їх вилучення.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази, суддя дійшов висновку, що клопотання не підлягає задоволенню.

Однак, 22 березня 2024 року слідчими було оглянуто 30 літальних апаратів типу FPV-дрон TBS, в ході якого керівник штабу волонтерської організації допомоги ЗСУ добровільно передав один літальний апарат типу FPV-дрон TBS як речовий доказ, який було вилучено до Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області.

Міський голова Нетішина Олександр Супрунюк відреагував на своїй сторінці дописом: “В Україні хороші справи ніколи не бувають безкарними!”