Хвойні ліси у Сьера-Неваді, США

Американські вчені з Університету Стенфорда в Каліфорнії попереджають про поширення так званих “лісів-зомбі” в Сьєрра-Невада, гірському масиві. За висновками фахівців, зміни клімату призвели до того, що до 20% хвойних дерев в Сьєрра-Невада вже не можуть виживати в умовах надто спекотного та посушливого клімату.

У горах вже не вистачає води для живлення мілкорослинних кореневих систем жовтих сосен, сосен Ламберта та Дугласових ялин. Внаслідок цього ліси поступово висихають, зберігаючи лише частково свої екосистемні функції. Кущі чапараль, які більш стійкі до високих температур, поступово витісняють дерева.

“Назва ‘ліси-зомбі’ може звучати трохи кітчево, але я прийшов до висновку, що вона відображає реальну ситуацію”, – зауважив співавтор дослідження, еколог Ейвері Хілл.

Навчальний колектив вивчив різні сценарії глобального потепління і прийшов до висновку, що якщо людство допустить швидке змінення клімату, практично весь Сьєрра-Невада може стати непридатною для хвойних лісів до кінця століття.

Дослідники також виявили, що навіть за посилення заходів щодо зменшення викидів, які спричиняють глобальне потепління від кам’яного вугілля та інших джерел парникових газів, розміри “лісів-зомбі” в горах Каліфорнії можуть збільшитися в цьому столітті удвічі.

За словами вчених, коли ці ліси вигорять внаслідок сильних лісових пожеж або будуть остаточно знищені внаслідок посухи, хвороб або шкідників, ймовірно, їх замінять іншими видами дерев та кущів. Це може значно зменшити кількість вуглецю, яку регіон здатний зберігати, а також створити середовище для інвазивних (чужорідних) видів, які витіснять місцеві види рослин та тварин.