повінь

За словами вчених, найсильніша спека призвела до повеней в різних кутках світу. Прогнози фахівців виявилися правдивими, оскільки сильні повені настали після рекордно високих температур.

Як зазначає видання The Washington Post, лише минулого тижня на південь Бразилії обрушилися сильні дощі, що призвели до повені, тоді як на зовнішньому сході Гонконгу вулиці перетворилися на стрімкі потоки. Там дощ падав зі швидкістю шість дюймів на годину, що є найвищим показником з часів початку спостережень у 1884 році. Потім у понеділок пройшов проливний дощ на північному сході Лівії, внаслідок чого загинуло 5300 осіб, а тисячі зникли безвісти.

За словами професора Ньюкаслського університету Хейлі Фаулер, в районі Середземного моря стійка погода та тепле море сприяли повеням від Іспанії до Греції, Болгарії та Туреччини. Ці повені виникли по обидві сторони стійкого теплового купола високого тиску, що розташований над Північною та Центральною Європою, і ця закономірність стала відзнакою минулого літа і сприяла великим повеням.

Також, за словами вчених, рекордна спека цього літа допомагає пояснити інтенсивність і тривалість повеней. Це явище, яке, як вже давно передбачали кліматичні моделі, супроводжується саме підвищенням температури.