сарана

У Сінанче, маленькому містечку на південному сході Мексики, сталося нашестя сарани.

Люди, виглядаючи з вікон, помітили, що листя фруктових дерев у їхніх садах були “з’їдені до кореня”, а на траві лежали обгризені лимони, апельсини та інші плоди.

За інформацією, цього тижня кілометрові “хмари сарани” заполонили небо над штатом Юкатан, пролітаючи над торговими площами, врізаючись у вікна житлових комплексів та поїдаючи “все зелене на своєму шляху”. Користувачі соцмереж швидко пов’язали цей інцидент зі знаком того, що скоро настане кінець світу – у книзі “Ветхий Завіт: вихід”, сарана була восьмою з 10 катаклізмів, посланих на Єгипет.

Під час навали комахи пошкодили усі зелені насадження. Фермери стверджували, що в напруженій обстановці сарана погризла їх кукурудзяні поля, хоча чиновники стверджували, що невелика зграя не спричинить значних втрат у сільському господарстві. Але сільські жителі вирішили обробляти свої посіви спеціальними пестицидами.

Умови недостатку рослинності змусили голодну стаю перейти до міських районів, щоб поласувати деревами, кущами та квітами. Згодом жителі Сінанче повідомили, що саранча відлетіла. Однак столиця штату, Меріда, постраждала від напливу, оскільки такі комахи не з’являлися там протягом багатьох років.

Відзначається, що особливо сильно постраждали люди та їх майно на головній магістралі Пасео-де-Монтехо, в районах Танлум, Ідальго-де-Чубурна та Вільяс-де-Оріенте. Влада штату очікує, що сарана, що прилетіла з сходу, за кілька днів залишить місто. Для стримування комах вже був введений план моніторингу та знищення.

Сарана, належить до того ж роду, що і коники, добре відома своїм апетитом. Навіть відносно невелика стая (площею 1 кв.км, що відповідає розміру невеликого парку), може з’їсти за день стільки їжі, скільки приблизно 35 000 людей.