солдати ЗСУ

Напад окутаний густим туманом війни, що також вплинув на західних партнерів України. Україна тримала в таємниці від Заходу плани щодо свого вторгнення в Росію, поки її війська не завдали удару, передає unian.net.

Як пише Bloomberg з посиланням на джерело в західній розвідці, західні союзники України не знали деталей її наступу на Курську область, поки він не був у розпалі.

Українці здійснили наземне вторгнення в Росію 6 серпня. Напад окутаний густим туманом війни, що також вплинув на західних партнерів України.

Інформація надходила через російських офіційних осіб, російських військових блогерів, а також через повідомлення в соціальних мережах, більшість з яких неможливо перевірити незалежно. Українці офіційно робили поодинокі заяви без конкретики. Однак вимальовується картина ретельно спланованої операції великого масштабу.

Україна розглядала кілька варіантів, включаючи удар по Курську, повідомив неназваний західний чиновник, знайомий з цим планом. Союзники реагували на рейд вже по факту, коли він був у розпалі.

Прессекретарка Білого дому Карін Жан-П’єр заявила, що США попросять Україну надати більше інформації про її стратегічні цілі та плани. Отже, на той момент Україна вже надала США частину інформації.

Президент України Володимир Зеленський заявив у вівторок, що його війська контролюють 74 населених пункти в регіоні, а головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський оголосив, що Україна утримує близько 600 квадратних кілометрів території.

Тим часом губернатор Бєлгородської області РФ, що межує з Курськом та Україною, оголосив надзвичайний стан.

Союзники України по НАТО переважно не висловлювали оцінок щодо атаки, за винятком того, що Європейська комісія минулого тижня заявила, що Україна має “законне право” діяти на російській території.

Україна дуже зацікавлена в тому, щоб представляти свої дії в Курську – і прийняття рішень в інших місцях на полі бою – як незалежні від своїх західних спонсорів. Президент РФ Володимир Путін стверджував у понеділок, що атака була “західною”.

“Ворог за допомогою своїх західних господарів – виконує їхні накази, і Захід веде проти нас війну, використовуючи українців”, – сказав Путін.

Це знайома риторика – Путін і його союзники давно прагнуть зобразити підтримку України як маріонеткову. Західні країни стверджують, що, хоч і надають підтримку, Україна веде війну самостійно.