Сі Цзіньпінь

Під час зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцом у Пекіні голова Китаю Сі Цзіньпін виклав чотири принципи врегулювання конфлікту в Україні. Державні китайські ЗМІ назвали їх “чотирма принципами для запобігання виходу кризи в Україні з-під контролю та відновлення миру”, передає bbc.com.

За словами Сі, країни повинні зосередитися на “збереженні миру і стабільності та утриманні від пошуку корисних цілей”, а також “прохолодити ситуацію та не підливати масла у вогонь”.

“Ми повинні створити умови для відновлення миру та утримуватися від подальшого збільшення напруженості”, – сказав Сі, водночас підкресливши, що потрібно “зменшити негативний вплив на світову економіку”.

“Чотири принципи” перекликаються з тогорічним документом Пекіна, в якому містився заклик до “політичного врегулювання” конфлікту. За думкою деяких західних спостерігачів, це дозволить Росії утримати більшу частину захоплених українських територій.

Відносини західних країн з Китаєм переживають неспокійні часи. У Брюсселі проводяться ряд розслідувань щодо державної допомоги китайським виробникам сонячних панелей, електромобілів та вітряних турбін.

США вивчають ризики для національної безпеки, що створюються китайськими технологіями в автомобільній галузі.

Під час зустрічі з Шольцом Сі підкреслив, що “промислові та виробничі ланцюги Китаю та Німеччини глибоко пов’язані один з одним”.

“Взаємовигідне співробітництво між Китаєм та Німеччиною – це не ‘ризик’, а гарантія стабільності двосторонніх відносин і можливість створити майбутнє”, – сказав Сі.

Разом із Шольцом до Китаю у неділю прибула велика делегація міністрів та керівників німецьких підприємств.