жінка йде по тротуару

Протягом 20 років зарплати та пенсії у Литві зросли у 5 разів, проте деякі жителі кажуть, що цього недостатньо. Центробанк Литви підрахував, що до рівня життя багатих європейців литовцям чекати ще 13 років. “До хліба з маслом ковбасу вже не купиш, бо дорого, ” – сказав вільнюсець Вітаутас Вайтекутіс. Щомісяця він задає собі одне й те саме питання – від чого цього разу відмовитися, щоб вижити, пише delfi.lt.

“Готую суп, собівартість 2-3 євро. Мені його вистачає на кілька днів. І живемо, хороший суп, не всі в ресторані вміють так приготувати,” – сказав він.

Вітаутас хворіє на розсіяний склероз і, крім того, доглядає за хворою дружиною. Пенсія по інвалідності та виплати на догляд за дружиною разом складають 800 євро. Але гроші йдуть на пальне для автомобіля, на ліки, послуги охорони здоров’я, їжу, оренду соціального житла, комунальні витрати. “Ти живеш, але таке життя… Просто підтримуєш себе, і все,” – сказав Вітаутас.

Центробанк підрахував, що через 13 років ми будемо жити, як багаті європейці. Тоді наш рівень життя буде як середній в ЄС.

“Рівень життя, іншими словами, купівельна спроможність, грубо кажучи, залежить від доходів людини. Скільки товарів і послуг він може купити за свої доходи,” – сказав представник ЦБ Вайдотас Тузікас.

20 років тому рівень життя у Литві був наполовину нижчий, ніж у британця чи німця. Зараз він складає 83% від середнього в ЄС. Литва швидше, ніж інші країни Балтії, наздоганяє Західну Європу.

Середня зарплата за 20 років у Литві зросла більше ніж у 5 разів. Приблизно у 5 разів збільшилась і середня пенсія. Купівельна спроможність працюючих людей зросла у 2,5 раза. Зростання здається значним, але чи справді литовці стали жити краще?

“Зарплати невеликі, порівняно з тим, скільки ми працюємо. Якби зарплати були вищі, а ціни стабільніші, тоді все було б у порядку. А зараз ціни високі, ” – сказала жінка.

“Як кажуть, завжди може бути в 12 разів краще,” – підтримав її інший перехожий.

Останні дані опитування “Євробарометра” показали, що 8 із 10 литовців задоволені якістю життя.

“Зараз рівень довіри дуже високий. Литовці налаштовані досить оптимістично щодо свого фінансового майбутнього,” – сказав викладач університету управління та економіки ISM Марюс Кушліс. Однак 4 із 10 литовців зазначають, що витрати у них великі. Третина вказала, що багато клопоту викликає сфера охорони здоров’я, а також економічне становище та безробіття. П’ята частина бачить недоліки в системі освіти.

Міністр соціального захисту та праці Вітаутас Шилінскас сказав, що завдяки зростанню рівня життя, жителі зможуть купити більше товарів і послуг, збільшаться також зарплати, пенсії та соціальні виплати.

ЦБ може лише прогнозувати, як зміниться життя, коли зросте рівень життя. “Якщо зростання становитиме 2% на рік, то ціни зростуть у 1,5 раза. Якщо середні зарплати, пенсії, соціальні виплати зростуть на 3%, то протягом 20 років рівень цін у євро практично подвоїться,” – сказав Тузікас.

“О, ми колись будемо жити краще. А мені треба зараз, а не коли-небудь потім,” – сказав вільнюсець Вітаутас.