військовий квиток


Епопея щодо законопроєкту про мобілізацію триває, і у Раді залишилося менше двох тижнів на внесення правок перед голосуванням у другому читанні. З’явилась ексклюзивна інформація щодо того, чи враховані побажання українців у цьому законопроєкті та який вигляд матиме документ.

Щодо передісторії законопроєкту, вже виникло багато скандалів, коли його вперше представили в Раді. Оригінальний текст викликав шок у громадян через спробу скасувати відстрочку для осіб з інвалідністю та студентів-аспірантів на контракті, а також блокувати рахунки ухилянтам від призову. Після значної критики, документ повернули для доопрацювання, але із поверненням до Ради та після неоднозначних змін у захопленні українців продовжували залишатися питання та нарікання. Офіс Уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця висловив 9 сторінок зауважень.

Також в бізнесу були претензії до деяких положень законопроєкту, заявляючи, що вони можуть призвести до непоправних наслідків для економіки. Представники бізнесу висловили обурення щодо обов’язкової реєстрації в електронному кабінеті призовника, стверджуючи, що не всі громадяни мають доступ до технічних засобів та Інтернету. Вони також висловились проти нової норми, що визначає день вручення повістки як день її відправлення, і висловили занепокоєння щодо обов’язкового військового обліку громадян, які постійно проживають за кордоном.

Верховна Рада визнала, що багато питань виникає стосовно оновленої версії законопроєкту. Голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія заявив, що будуть шукати компроміси, і робота над документом ще триває, зазначивши, що перші засідання міжфракційної робочої групи відбудуться наступного тижня.

Щодо студентів, нардеп Роман Грищук вніс правку до законопроєкту про мобілізацію, яка передбачає повернення аспірантам-контрактникам відстрочки від призову на військову службу. Тепер цю правку має розглянути профільний комітет з питань нацбезпеки. Голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія заявив, що у Верховній Раді є протистояння щодо блокування рахунків громадян.

“Ми проти того, щоб за рішенням ТЦК арештовували рахунки українців – чи всередині держави, чи за кордоном. Ця норма в Раді точно не пройде, бо на це немає голосів. Я особисто не знаю жодної людини в парламенті, яка підтримала б таке рішення”, – зазначено в повідомленні. Пропозиція блокувати рахунки виникала через невиконання особою вимог явки до Територіального центру комплектування (ТЦК) після отримання повістки, а також розглядалося питання про обмеження права на користуванням власни автомобілем.

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук зазначив, що в парламенті відбувається обговорення щодо законопроєкту щодо удосконалення мобілізації, і друге читання може відбутися не раніше 21 лютого. Він пояснив, що у Верховній Раді є 14 днів між першим і другим читанням для внесення поправок. Спікер також відзначив, що через значний обсяг поправок, робота комітету займе певний час на їх розгляд.

Олексій Данілов, секретар РНБО, спробував заспокоїти громадян, обіцяючи, що мобілізація буде справедливою, і норми законопроєкту не будуть суперечити українській Конституції. Він також вказав, що законопроєкт може бути проголосований наступного пленарного засідання, якщо буде знайдено компроміс під час консультацій наступного тижня між парламентськими партіями.