українські жінки

Дружини та матері українських солдатів, які воюють на фронті, вимагають скоротити термін служби до 18 місяців. Вже пройшло 2 роки від початку опору України російському військовому вторгненню, і перспектива тривалого конфлікту нікого не дивує. У парламенті країни обговорюється новий законопроєкт про мобілізацію, який викликав широкі дискусії. Він передбачає введення норми демобілізації після 36 місяців строкової служби. Дружини, матері та бабусі українських солдатів виступають проти, вимагаючи скоротити термін служби до 18 місяців для тих, хто воює на фронті.

У вівторок вони вийшли на вулиці Києва

Антоніна Данилевич, дружина українського солдата: “Мій чоловік вже 2 роки перебуває в зоні бойових дій. За цей час він мав лише 30 днів відпустки. Їх виводили на ротацію всього на 1,5 місяця. І все. Наших чоловіків повинні замінити, в них повинен бути час на відпочинок. А потім, якщо вони захочуть повернутися, тоді – так. Ми за те, щоб війна тривала, поки ми не вийдемо на кордони 1991 року”.

Таїсія, дружина українського солдата: “У мене є син. Йому три роки. Так що протягом більшої частини його життя його батько був відсутній. І це впливає на нього. Це мітинги не для того, щоб припинити війну чи ні. Йдеться про те, що хлопці виконують свої громадянські обов’язки. Як і у будь-якого іншого громадянина нашої країни, вони повинні мати не лише обов’язки, але і права”.

Ніна, бабуся українського солдата: “Я бабуся військового. Хлопці воюють з першого дня, заміни їм немає, дуже багато загиблих, хлопці втомлені та виснажені. Потрібно, щоб у них були чіткі умови служби, мобілізації, короткі терміни. Охочих мобілізуватися буде більше. Вони будуть знати, що зможуть повернутися. Що це не до кінця війни, що той, хто виживе, той повернеться”.

Чи зможе новий законопроєкт мотивувати добровольців, покаже час.

Військове командування України стверджує, що їм потрібно 500 тисяч новобранців, щоб підсилити війська, відновити втрати та принести певне полегшення тим, хто перебуває на фронті вже 2 роки. Протестуючі жінки, як і все більше сімей в Україні, вважають, що скорочення терміну служби може підняти бойовий дух і збільшити шанси на перемогу.