кенгуру

На ній спілкуються мешканці віддаленого села. Лінгвісти задокументували те, що вони вважають новою мовою, що тихо розквітає в Ладжаману – віддаленому селі на північній території Австралії, населеному переважно народом варлпірі. Про це повідомляє focus.ua з посиланням на IFL Science.

Відома як легкий варлпірі або варлпірі рампак, ця мова створена шляхом поєднання різних елементів стандартного австралійського англійського з варлпірі – мовою аборигенів, на якій говорять кілька тисяч корінних мешканців північної Австралії, – та креольської мови на основі англійської мови, розробленої в кінці 19-початку 20 століття.

Цю мову глибоко вивчала Кармел О’Шаннессі, професор лінгвістики Австралійського національного університету, яка вперше повідомила про неї в 2005 році.

Вона вважає, що вона з’явилася в 70-80-х роках, коли деякі дорослі варлпірі почали час від часу використовувати англійські та креольські слова в середині речень. Це явище також відоме як перемикання кодів, коли носій мови по черзі використовує дві чи більше мови під час розмови. Коли діти почули оголошення цих змішаних речень, вони обробили їх як єдину мову і розвинули на їхній основі.

Через роки мовна система продовжувала розвиватися природним чином і стала рідною для деяких мешканців Ладжамана. Навіть традиційний варлпірі вважається “під загрозою зникнення”, і на ньому говорять лише 4000 осіб, але легкий варлпірі є ще більш незрозумілим, і його володіють та розуміють всього близько 350 осіб, більшість з яких молодше 40 років.