прапори НАТО та України

Вищі воєначальники країн Північноатлантичного альянсу докладно вивчили ситуацію в Україні.

“У 2023 році світ, можливо, був надто оптимістичний. Важливо, щоб у 2024 році ми не стали занадто песимістичні”, – заявив голова Військового комітету НАТО Роб Бауер на прес-конференції у четвер, 18 січня, у Брюсселі, передає dw.com.

Він зазначив, що як Росія, так і Україна “зараз перебувають на етапі, коли ситуація не сильно просувається в той чи інший бік”, і попередив, що найближчим часом “чудес від жодної зі сторін чекати не варто”. Попри те, що останні атаки РФ на Україну руйнівні, у військовому відношенні вони не є ефективними, крім того, росіяни не досягли жодної зі своїх стратегічних цілей, наголосив він.

За даними НАТО, за останні два роки кількість сухопутних військ, які перекидаються з Росії в Україну, збільшилася, але рівень їхньої підготовки знизився. “Вони втратили багато танків, бронетехніки, літаків, вертольотів. Частину її вони відновлюють, але найчастіше це старі або зразки, що вийшли з вжитку, або обладнання із запасів, яке найчастіше теж старе”, – повідомив Бауер. При цьому ракетний потенціал Росії, за даними альянсу, зростає шляхом збільшення виробництва та постачання з КНДР і, можливо, Ірану.

“Ми очікуємо, що вони отримають ракети з Ірану, хоча ми їх ще не бачили, – зазначив голова Військового комітету. – І, звісно, ​​вони отримали з Ірану безпілотники та технологію їхнього виробництва”. Що стосується російських ВПС, ВМФ, космічних та кібернетичних можливостей, то, попри втрати, “вони, як і раніше, дуже боєздатні”.

В альянсі вважають, що відновленню російського військового потенціалу заважають санкції, фінансові проблеми та недостатні виробничі потужності для сучасних озброєнь. “Однак у плані виробництва артилерії та старих танків справи у них йдуть досить добре. Тож, я думаю, це, звичайно, викликає занепокоєння, тому що іноді кількість переходить у якість”, – підсумував Бауер.

Зі свого боку Верховний головнокомандувач об’єднаними збройними силами НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі вказав, що РФ виділяє величезну частину бюджету на військові потреби та запускає свою оборонну промислову базу “так швидко, як тільки може”.

Водночас у Брюсселі перерахували військові успіхи України, серед яких втрати Росії у 300 000 людей вбитими та пораненими, тисячі знищених російських танків та бронемашин, а також сотні літаків.

“Українці змогли звільнити значну частину своєї землі, відтіснивши росіян приблизно з 50 відсотків території, яку ті займали на початку війни. Ще однією перевагою є те, що українці змогли завдати глибоких ударів, знищивши ключові російські сили та кошти. Те, що Україна, не маючи реального військово-морського флоту, змогла відтіснити російський Чорноморський флот і відкрити “зерновий коридор” – ще один величезний успіх”, – зазначив Бауер.

За словами голови Військового комітету НАТО, всі його колеги підтвердили тверду рішучість допомагати захищатися своїм українським братам і сестрам. “Це не благодійність, – зазначив він. – Підтримка України – це пряма інвестиція у нашу власну безпеку”.

У Брюсселі 17 та 18 січня відбулася зустріч найвищих воєначальників країн НАТО.