снігопад у ЄС


У Центральній Європі та на Балканах випав сніг. Раніше мешканці цих країн стикалися з несподівано теплою весною, коли температура повітря сягала 30°C. З вівторка в деяких районах Австрії йде сніг, хоча у вихідні температура повітря перевищувала 30°C. Снігом завалило, зокрема, гірський перевал Паксаттель в Каринтії. Трапилося кілька аварій, на багатьох дорогах від водіїв вимагають надягати ланцюги проти ковзання. У надзвичайних службах бояться, що обвалені снігом дерева впадуть на дороги та лінії електропередачі.

Сніг також випав в Хорватському Загорі, покривши білим ковдрою частину громад Петровсько, Хум-на-Сутлі, Преграда, Джурманец, Радобой та Єсене. Сніг із дощем ішов місцями по всій країні. Мешканці сподіваються уникнути заморозків, які можуть пошкодити цвітучі зараз фруктові дерева.

“Так, так, в мене вже літня гума, здається, доведеться знову ставити зимову”, – розповідає один з місцевих жителів.

Після двох днів спеки температура повітря в Румунії раптово впала майже на 20°C. У місті Клуж-Напока на півночі країни настала справжня зима. Якщо у вівторок стовпчики термометрів показували 25°C, то в середу — вже 4°C.

Кліматологи вважають, що подібні погодні контрасти посилюються через глобальне потепління.

“Ти практично бачиш, як змінюються екосистеми та кліматична ситуація на планеті. Ну що ж, треба звикати”, – каже один з румунів.

“Коли я була молодою, все було не так. Була осінь, зима, весна і літо”, – зауважує інша місцева мешканка.

Снігом покрилися також гірські райони Боснії та Герцеговини, а також столиця країни Сараєво. При цьому раніше температура тут сягала майже 30°C, що нехарактерно для весни на Балканах.