українські біженці у Польщі

Польський посол в Україні Ярослав Гузи в інтерв’ю DW заявив: “Усі голоси, що лунали з польського боку, я маю на увазі політиків, а також голоси громадської думки, вказували на те, що Польща буде залишатися абсолютно нейтральною у цьому питанні. Тобто не буде ні сприяти, ні перешкоджати. Це питання вирішення українських громадян, які знаходяться в Польщі. Вони будуть вирішувати – повертатися чи ні”, – підкреслив Ярослав Гузи, передає delo.ua.

Водночас посол додав, що Польща має економічний інтерес у працівниках з України та припустив, що польські роботодавці можуть сприяти українцям залишитися в країні.

“Польща так чи інакше може бути зацікавлена. Це економічне питання. Українці дуже важливі з точки зору польського ринку праці. Я маю на увазі дефіцит робочої сили. Я можу уявити ситуацію, коли роботодавець, наприклад, працевлаштовуючи українців, переконує їх залишитися, тому що йому буде важко знайти їм заміну. Але це не ті речі, на які польські владні яким-небудь чином будуть реагувати”, – підкреслив Ярослав Гузи.

Посол також зауважив, що польська влада вирішує, як врегулювати питання тривалого перебування українців у країні.

Польща продовжила тимчасовий захист для українських біженців до червня 2024 року.

У лютому Польща продовжила тимчасовий захист для українських біженців до червня 2024 року.

Це означає, що серед іншого українські біженці мають:

  • вільний доступ на ринок праці;
  • доступ до медичної допомоги;
  • можливість вести бізнес.

Однак після червня 2024 року чиновники планують змінити пільги для українців. Польська влада працює над новими правилами, які пропонують:

  • анулювати тимчасовий захист для виїзду в Україну: в такому разі держава зафіксує, що біженець більше не вважає перебування на батьківщині небезпечним. Виїзд доступний для українців на 30 днів;
  • скасувати “підйомні” для новоприбулих у розмірі 300 злотих;
  • більш ретельно перевіряти людей, які мають заборгованості по виплатах, оскільки багато біженців не компенсують половину витрат на проживання та харчування у центрах розміщення.

За даними Управління Високого комісара ООН з питань біженців станом на жовтень 2023 року, у всьому світі зареєстровано 6,2 млн біженців з України, з яких 5,8 млн – в Європі.