люди у повіні

Зливові дощі, спричинені штормом «Борис», продовжують сіяти хаос по всій Центральній та Східній Європі. Аварійні служби зміцнюють захисні споруди для боротьби з повенями після того, як рясні опади призвели до підвищення рівня води в річках. Від води постраждали тисячі будинків, повідомляє bbc.com.

В Австрії під час операції з порятунку людей від повені загинув один пожежник. Територія навколо Відня була оголошена зоною лиха, місцева влада говорить про «безпрецедентну екстремальну ситуацію».

Одна людина загинула внаслідок повені в Польщі, заявив прем’єр-міністр Дональд Туск у неділю.

Шторм «Борис» спричинив жертви й у Румунії. У суботу влада повідомила, що чотири людини загинули під час повені в південно-східному регіоні Галац.

У Чехії через повінь у деяких районах оголошено евакуацію. Приблизно 51 тисяча домогосподарств на півночі країни зазнали перебоїв з електропостачанням, повідомляє чеська енергетична компанія CEZ.

У Празі встановлено загородження від повеней.

«Ми знову стикаємося з наслідками зміни клімату, які дедалі більше впливають на європейський континент — з драматичними наслідками», — заявив у суботу президент Румунії Клаус Йоханніс.

Через зміну клімату екстремальні опади стають усе більш ймовірними в Європі — як і в багатьох інших частинах світу. Тепліша атмосфера може утримувати більше вологи, що призводить до сильніших дощів.

Еміль Драгомир, мер села Слобозія-Конакі в румунському регіоні Галац, повідомив, що затоплено 700 будинків. «Це катастрофа епічних масштабів», — сказав Драгомир.

У місті Глухолази на південному заході Польщі влада заявила, що річка вийшла з берегів і затоплює вулиці. У неділю вони закликали жителів евакуюватися на вищі місця.

Мешканка міста Зофія Овсяка розповіла, що всі в місті налякані і «немає жодної надії на те, що дощ припиниться».

У Кракові, другому за величиною місті Польщі, влада запропонувала жителям мішки з піском для захисту від повені.

Виступаючи в місті Клодзко неподалік кордону з Чехією, одному з найбільш постраждалих від повені, прем’єр Туск сказав, що понад півтори тисячі людей у цьому районі вже були евакуйовані.

Він закликав інших жителів співпрацювати з аварійно-рятувальними службами, коли ті звертаються до них із проханням покинути свої будинки. У цьому районі 17 тисяч людей залишилися без електрики, сказав Туск, десь відсутній сигнал мобільного зв’язку та інтернет.

У Чеській Республіці в суботу прорвало дамбу на півдні країни. Міністр охорони довкілля Петр Хладік закликав жителів найбільш постраждалих районів підготуватися до евакуації.

За словами Хладіка, земля насичена водою, і дощова вода залишається на поверхні, що збільшує ризик раптових повеней. Міністр також попередив, що дощі в Чехії очікуються до вівторка.

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала сказав, що країна готується до «важких вихідних». Влада встановлює захисні стіни з мішків із піском та металевих огороджень.

Футбольні матчі у двох вищих лігах країни, заплановані на ці вихідні, були скасовані.

Як повідомили представники Українських залізниць «Укрзалізниця», у Польщі та Чехії скасували низку поїздів в Україну через повені.

У відомстві повідомили, що поїзди з Праги до Чопа та Перемишля все ще перебувають у Чехії та не встигнуть на свої стикувальні українські рейси.

Пасажирам з України, які їхатимуть у напрямку Праги, радять звернутися до чеського чи польського оператора залізниці й уточнити розклад рейсів, а також на всяк випадок запланувати ночівлю в місті стикування.

Вранці в Одесі випала майже півмісячна норма опадів — 19 мм, повідомив мер міста Геннадій Труханов. У місті підтоплено кілька вулиць, на яких зупинено рух. На вулицях чергують 48 одиниць техніки та 95 співробітників дорожніх служб.

Чому шторм «Борис» виявився таким руйнівним?

Шторм «Борис» вже приніс величезну кількість опадів у Центральну та Східну Європу, і, за прогнозами, зливи триватимуть щонайменше до кінця понеділка.

Найбільше опадів випало в Чеській Республіці. У Лисій Горі, розташованій у горах на заході країни, з четверга випало 288 мм опадів. Це приблизно тримісячна норма опадів лише за три дні.

Шторм виявився таким руйнівним з двох причин. По-перше, через своє розташування шторм притягує холодніше повітря з півночі, яке змішується з вологою, що надходить із незвичайно теплих вод Середземного та Чорного морів.

По-друге, над цими ж районами дуже повільно переміщується область низького тиску, і шторм опинився затиснутим між областями високого тиску на заході та сході.

Міністерство охорони довкілля Чеської Республіки стверджує, що шторми, подібні до «Бориса», трапляються раз на 50 років.

Після екстремальної повені у 2021 році в Європі Всесвітня мережа прогнозування погоди дійшла висновку, що ймовірність і інтенсивність таких повеней у Європі зростає через швидке потепління клімату.