російський солдат

Майже половина імпорту до Росії компонентів для зброї у 2023 році припадає на товари, виготовлені західними компаніями, виявило дослідження Київського інституту економіки та групи Єрмака-Макфола.

Росія продовжує імпортувати великі обсяги товарів, необхідних для військового провадження, незважаючи на санкції, введені у відповідь на повномасштабне вторгнення РФ в Україну. Про це йдеться у спільному дослідженні Київського інституту економіки та міжнародної експертної групи Єрмака-Макфола, опублікованому у четвер, 11 січня, передає dw.com.

Згідно з підрахунками експертів, у січні-жовтні 2023 року російський імпорт товарів, які США, ЄС, Великобританія та інші партнери України визначають як пріоритетні для ведення бойових дій, досяг 8,77 мільярда доларів — це лише на 10 відсотків менше, ніж до запровадження санкцій . Для всіх товарів, які вважаються критично важливими для російської військової промисловості, цей показник ще вищий — 22,23 мільярда доларів.

Після російського вторгнення коаліція країн, які підтримали Україну, запровадила безпрецедентний контроль над експортом до РФ, включаючи товари подвійного призначення, щоб позбавити агресора критично важливих ресурсів для ведення війни, наголошується у дослідженні. Однак Росія змогла значною мірою оминати санкції, використовуючи треті країни.

Товари потрапляють до Росії через компанії в Китаї, Туреччині та ОАЕ Дослідники вказують, що майже половина імпорту Росії за перші десять місяців 2023 складалася з товарів, вироблених західними компаніями. “Здебільшого вони виробляються за кордоном і потрапляють до Росії через посередників у Китаї, Туреччині та Об’єднаних Арабських Еміратах”, – зазначають автори звіту.

Автори дослідження закликають вжити заходів для боротьби з обходом санкцій проти Росії. На їхню думку, ці заходи мають бути спрямовані на усунення прогалин у політиці експортного контролю, підвищення корпоративної відповідальності, запобігання обходу санкцій через треті країни, а також зміцнення інститутів, відповідальних за реалізацію обмежувальних заходів, та покращення їхньої співпраці.