прапор Румунії

Парламент Румунії схвалив пропозицію президента Клауса Йоханніса про створення на території країни навчального центру для підготовки українських морських піхотинців. За відповідне рішення проголосували 233 депутати, 18 — проти, ще 25 утрималися, передає eurointegration.com.ua.

У своєму листі до парламенту Йоханніс зазначив, що останні події у війні актуалізували необхідність посилення підготовки українських збройних сил.

“У результаті проведеного аналізу з’ясувалося, що Румунія має можливість зробити внесок у Коаліцію морських сил і засобів, розмістивши на своїй національній території морський навчальний центр, а також підтримати підготовку українських морських піхотинців, у межах наявних можливостей”, — зазначив президент Румунії.

Запропонований план передбачає, що об’єкт діятиме протягом двох років, при цьому Румунія залишає за собою право припинити зобов’язання в будь-який момент під час тренувального процесу або після закінчення встановленого терміну.

“Навчальний центр позиціювати Румунію як регіонального лідера у підготовці морських операцій, допомагаючи підвищити згуртованість, продемонструвати єдність і зміцнити євроатлантичну стриманість і оборону”, — йдеться в листі.