президент Швеціїї та голова НАТО


Церемонія підняття державного прапора Швеції у штаб-квартирі НАТО відбудеться у понеділок, 11 березня. Про це повідомляється на сайті НАТО.

“У понеділок, 11 березня, церемонія підняття прапора з нагоди відзначення приєднання Королівства Швеція до НАТО відбудеться у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі”, – цитується повідомлення на rbc.ua.

Зазначається, що під час церемонії перед пресою виступлять Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг та прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон.

У 2022 році після вторгнення РФ в Україну Швеція подала заявку на вступ до НАТО. Проти цього рішення виступили Туреччина та Угорщина. Пізніше, після ряду домовленостей, Анкара все-таки дала свою згоду.

Довгий час Угорщина залишалась останньою країною, яка не ратифікувала заявку, що було останнім перешкоджанням для Стокгольма. 26 лютого парламент Угорщини все ж ратифікував заявку Швеції на вступ до Альянсу, а вже 5 березня новообраний президент Тамаш Шуек підписав документ.

7 березня Держдеп США повідомив, що Швеція офіційно приєдналася до Північноатлантичного альянсу. Вона стала 32-м членом НАТО.