людина з туалетним папіром

Ритейлери Швеції спостерігають попит, що сильно збільшився, на ряд товарів. Зокрема, на туалетний папір, похідні газові пальники, а також радіоприймачі. Про ажіотажний попит заявила також речниця Шведського агентства з надзвичайних ситуацій (MSB) Ганна Веннерстрем.

Представник великого мережевого продавця товарів для дому Clas Ohlson підтвердив — люди активно розкуповують деякі позиції: «В останні дні продаж таких товарів, як радіоприймачі, каністри для води та газові переносні пальники, зросли на кілька сотень відсотків порівняно з попередніми днями. Це був явний ефект від заяв у ЗМІ цього тижня».

“Ми відзначаємо великий попит на каністри для води, газові пальники та, звичайно ж, рації”, – розповів менеджер універмагу Biltema у Карлскруні виданню P4 Blekinge. Така сама тенденція спостерігалася і під час пандемії. На полицях, що були раніше заповнені туалетним папером, зараз порожньо. Потім, коли почалася війна в Україні, виник брак деяких товарів першої необхідності. Нинішній попит пов’язаний із заявою головнокомандувача ЗС Швеції Мікаеля Бюдена, який закликав громадян готуватися до війни.

“Все серйозно і може стати ще гіршим – навіть для нас”, – додав Бюден. З аналогічним закликом виступив міністр цивільної оборони Карл Оскар Булін. З ким може бути війна, вони не повідомили.

При цьому він згадав Україну та закликав громадян переглянути новини з цієї країни. Зараз Швеція слідом за Фінляндією готується вступати до НАТО, хоча протягом 200 років зберігала нейтралітет.

Протоколи поки не ратифікували Угорщина та Туреччина. Рішення про вступ стало реакцією на російське вторгнення в Україну. Обидві країни вважали, що дії Росії кардинально змінили виклики та ризики для їхньої національної безпеки.