Сенат США


Сенат США схвалив законопроєкт, який, зокрема, передбачає виділення 60 мільярдів доларів на потреби, пов’язані з війною в Україні. Документ тепер буде направлений на розгляд Палати представників, проте її спікер Майк Джонсон заявив, що палата, більшість в якій складають республіканці, ймовірно, відхилить його.

Пакет на 95 мільярдів доларів включає фінансування Збройних сил Ізраїлю та ключового стратегічного союзника США Тайваню, а також гуманітарну допомогу, насамперед палестинцям, але основна частина – 60 мільярдів доларів – призначена на витрати, пов’язані з війною, яку Росія веде проти України вже майже два роки.

Законопроєкт, який Сенат прийняв рано вранці у вівторок і який отримав підтримку обох партій у верхній палаті Конгресу, не включає змін до імміграційної політики США. Попередній текст сенатського законопроєкту, який включав питання, пов’язані з кордоном та зовнішньою допомогою, був заблокований республіканцями у верхній палаті після того, як Джонсон поклявся потопити його в Палаті представників через страхи, що він не буде достатньо спрямований на вирішення проблеми незаконного перетину кордону.

“Республіканці Палати представників з самого початку обговорень чітко заявили, що будь-яке так зване додаткове законодавство з національної безпеки повинно визнавати, що національна безпека починається на нашому власному кордоні”, – йдеться в заяві Джонсона.

Раніше Джонсон заявляв, що перший сенатський законопроєкт, який включав найжорсткіші обмеження імміграції за останні десятиліття, але, за його словами, все ще не зайшов достатньо далеко, буде “мертвим по прибуттю” у його палату.

Законопроєкт, прийнятий Сенатом у вівторок, виключив ці імміграційні реформи та був прийнятий 70 голосами “за” при 29 “проти”, при цьому кілька республіканців підтримали його.

Що міститься в законопроєкті, прийнятому Сенатом

  1. Допомога Україні. Законопроєкт передбачає 60,06 млрд доларів додаткової допомоги Україні. Основна частина цієї допомоги буде надана у вигляді замовлень на виробництво зброї та військової техніки для американських оборонних компаній на наступні роки, а також для поповнення власних американських запасів, які збіднили за два роки поставок для України.
  2. Допомога Ізраїлю. План Сенату передбачає виділення 14,1 млрд доларів Ізраїлю для підтримки його війни проти ХАМАС. Він також скасовує фінансування США Агентства ООН по наданню допомоги та організації робіт (БАПОР/UNRWA). Раніше Ізраїль звинуватив 12 палестинських працівників БАПОР в причетності до нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня.
  3. Безпека в Червоному морі. Законопроєкт виділяє Пентагону 2,44 млрд доларів на операції в регіоні Червоного моря, де американські війська намагаються боротися з нападами на морські судна з боку єменських повстанців-хуситів.
  4. Фінансування Індо-Тихоокеанського регіону. Законопроєкт передбачає виділення 4,8 млрд доларів для підтримки партнерів в Індо-Тихоокеанському регіоні, включаючи Тайвань, та стримування агресії з боку Китаю.
  5. Гуманітарна допомога. Законопроєкт передбачає виділення 9,15 млрд доларів для забезпечення продовольством, водою, житлом, медичною допомогою та іншими послугами палестинцям в секторі Газа та на Західному березі Йордану, жителям України та іншим зонам конфліктів по всьому світу.