Лидери Литви, Польщі та Латвії попереджають НАТО про загрозу з боку Білорусі.

Президенти Литви, Польщі та Латвії звернулися з листом до генсека НАТО та керівників країн альянсу з закликом прийняти заходи для протидії загрозам, що випливають з Росії та Білорусі.

У листі, опублікованому на сайті президента Литви, лідери заявили, що співробітництво Росії та Білорусі погіршило безпеку регіону та всього євроатлантичного простору. Білорусь та її ресурси були використані Росією в агресивній війні проти України, що свідчить про все більш тісну військову інтеграцію між двома країнами.

“Однією з останніх проявлень є розміщення тактичної ядерної зброї на території Білорусі. Це ескалаційний крок у контексті війни в Україні та пряма загроза безпеці нашої спільноти. Це ще одне виразне порушення Рамкового акта Росія-НАТО і живе підтвердження того, що цей документ більше не діє”, – йдеться у листі.

Президенти також зауважили, що переміщення найманців з ПВК “Вагнер” до Білорусі створить ризики для політичної стабільності країни та, як наслідок, потенційну втрату контролю над звичайною та ядерною зброєю.

“У переддень саміту НАТО у Вільнюсі нам необхідна солідарність та єдність для протидії всім загрозам відповідно до принципу 360 градусів. Включаючи ті, які викликані останніми подіями в Білорусі. Ми повинні показати Росії, що бачимо та розуміємо ці загрози і готові використовувати всі можливі засоби для протидії їм”, – йдеться у листі.