Китайський експорт зменшився набагато швидше, ніж очікувалося, тоді як імпорт продовжив знижуватися через нестабільні перспективи глобального попиту, особливо з боку розвинутих ринків, що піддає сумніву хрупке відновлення економіки країни.

Друга за величиною економіка світу зростала швидше, ніж очікувалося, у першому кварталі 2023 року завдяки стабільному споживанню послуг та невиконаним замовленням після кількох років збоїв через COVID, але обсяг виробництва зменшився, оскільки зростання процентних ставок та інфляції призвели до скорочення попиту в США та Європі.

У травні експорт Китаю знизився на 7,5% у річному вимірі, що значно перевищує прогнозоване зниження на 0,4% і є найбільшим спадом з січня. Імпорт скоротився на 4,5%.

Слабкий експорт підтверджує необхідність Китаю розраховувати на внутрішній попит, оскільки світова економіка сповільнюється. На уряд надається більше тиску для збільшення внутрішнього споживання протягом решти року, оскільки світовий попит, ймовірно, ще більше послабне в другій половині року.

Підкреслюючи ступінь послаблення, дані показують, що тепер торгівля гірша, ніж у той час, коли порт Шанхая, найбільш завантажений в Китаї, був закритий через суворі обмеження COVID рік тому.

У той час як економічний зріст перевищив очікування у першому кварталі, аналітики зараз знижують свої прогнози на решту року, оскільки виробництво на заводах у Китаї сповільнюється.

Уряд КНР встановив скромну ціль зростання ВВП на рівні приблизно 5% на цей рік після того, як великою мірою не досяг планованого рівня у 2022 році.