Вчені з Університету Лазурного Берега (UCA) відтворили зовнішній вигляд намиста, знайденого в могилі восьмилітньої дитини, похованої на території Йорданії між 7400 і 6800 роками до нашої ери.

Дослідники проаналізували елементи прикраси, знайденої на тілі дитини, яку поховали на території села Баджі в Йорданії.

Компоненти включали понад 2 500 різнокольорових каменів і мушлі, дві янтарні бусинки (найстаріші на сьогоднішній день в регіоні), а також велику кам’яну кулю та перлинне кільце з вишуканим гравіюванням. Аналізуючи композицію, спосіб виготовлення та просторове розташування цих виробів, автори прийшли до висновку, що вони були частинами багаторядного намиста.

Дослідники реконструювали зовнішній вигляд оригінального намиста. Репліка була виставлена в музеї Петри в Південній Йорданії.

Багаторядне намисто йорданського хлопчика – один із найдавніших і найбільш вражаючих прикрас епохи неоліту, що дає змогу новим чином подивитись на поховальні звичаї знаті того часу. Виготовлення намиста, схоже, вимагало кропіткої роботи, а також імпорту деяких екзотичних матеріалів з інших регіонів. Вивчення цього предмета розкриває складну соціальну динаміку між членами спільноти Баджі, включаючи ремісників, торговців та високопоставлених осіб, які замовляли такі вироби.