Microsoft Research Asia (MSRA) нещодавно запустила “Ванкуверський план” щодо переведення кількох провідних фахівців зі штучного інтелекту з Пекіна до своєї нової лабораторії у Ванкувері, повідомили джерела, знайомі з планом, Financial Times. Звіт вказує, що план був запущений через зростаючу політичну напруженість між США та Китаєм.

Переміщення спеціалістів з MSRA свідчить про те, що глобальне змагання за технології штучного інтелекту набирає обертів – тенденція, яка буде спонукати Китай до привернення більшої кількості експертів у галузі штучного інтелекту.

Вже в 2019 році у дослідницькому звіті, опублікованому аналітичним центром MarcoPolo Полсоновського інституту у Чикаго, зазначалося, що Китай зіткнувся з проблемою “відтоку мізків”, оскільки більшість його талантів у галузі штучного інтелекту віддали перевагу залишитися у США після закінчення навчання.

У звіті зазначається, що 58% провідних китайських дослідників здобували докторську ступінь у США, при цьому 35% здобули її в Китаї, а 7% – в інших країнах, таких як Австралія та Велика Британія. 78% китайських дослідників у галузі штучного інтелекту, які закінчили докторантуру у США, на даний момент працюють у американських інститутах, тоді як лише 21% – у китайсьских інститутах.

Агентство з підбору персоналу Renrui Human Resources Technology, зареєстроване в Гонконзі, заявило у дослідницькому звіті, опублікованому у квітні цього року, що Китай зіткнеться з нестачею 5,5 мільйона інженерів зі штучного інтелекту до 2025 року порівняно з 4,3 мільйона у 2022 році; до 2025 року буде можливість заповнити лише одну з 2,6 вакансій, пов’язаних зі штучним інтелектом.

Нестача кваліфікованих кадрів у сфері штучного інтелекту є серйозним викликом для Китаю, оскільки ця технологія відіграє все більш важливу роль у розвитку різних галузей, включаючи медицину, автономні системи, фінанси та інші. Для того, щоб забезпечити стійкий розвиток в галузі штучного інтелекту, Китай повинен зосередитися на привабливості для талановитих фахівців, залученні молодих людей до вивчення цієї галузі і підтримці наукових досліджень та інноваційних проектів. Це допоможе забезпечити відповідне кадрове забезпечення і зберегти конкурентоспроможність Китаю в глобальному контексті штучного інтелекту.