Попри те, що медична марихуана стає все більш доступною в Європі, більшість країн ЄС зберігають заборону на особисте використання канабісу.

Німеччина знову крокує вперед, наблизившись до статусу другої країни ЄС після Мальти, яка легалізувала канабіс для рекреаційного вживання, що може надихнути інші країни на подібні кроки.

Однак, на більшій частині Європи марихуана залишається забороненою, а в деяких країнах ЄС зберігається кримінальна відповідальність за її зберігання, включаючи ув’язнення.

Хоча в деяких країнах вже запущено пілотні програми з медичного використання марихуани, яка стає все доступнішою у країнах ЄС, деякі вважають, що європейський ринок розвивається повільніше, ніж у США чи Канаді.

Наразі Мальта є піонером, що має найбільш толерантні закони в ЄС щодо вирощування, вживання та зберігання марихуани.

Згідно із законодавством, прийнятим у 2021 році, дорослі можуть мати при собі до 7 грамів канабісу та вирощувати до чотирьох рослин вдома. Проте куріння марихуани у громадських місцях залишається забороненим.

Однак невдовзі найбільш ліберальні закони в ЄС можуть бути прийняті у Німеччині, де кабінет міністрів схвалив плани легалізації зберігання до 25 грамів канабісу для особистого вживання та вирощування до трьох рослин. Цей закон ще повинен бути підданий голосуванню в Бундестазі.

Всупереч тому, що Нідерланди часто сприймаються як країна, де відносяться спокійно до марихуани, вирощування, продаж і зберігання наркотику там є незаконними. Продаж дозволений у відомих кав’ярнях країни, а зберігання не більше 5 грамів канабісу також декриміналізовано.

У Португалії канабіс декриміналізовано з 2001 року, причому вживання і зберігання невеликих кількостей розглядається як адміністративне правопорушення, а в Іспанії особисте вживання не заборонено, але вважається порушенням громадського порядку та карається штрафом.

У Люксембурзі з цього року дозволене особисте вживання, а також вирощування чотирьох рослин канабісу, а зберігання канабісу у громадських місцях декриміналізовано.

Попри те, що в багатьох країнах ЄС скасовано кримінальну відповідальність за вживання канабісу, в деяких частинах спільноти це порушення все ще карається позбавленням волі. За даними Європейського центру моніторингу наркотиків та наркозалежності (EMCDDA), закони про канабіс часто пов’язані з кількістю психоактивної речовини дельта-9-тетрагідроканнабінолу (ТГК).

Пілотні програми з медичною марихуаною Канабіс для медичного використання стають все більш доступними у європейських країнах, але ринок все ще знаходиться на стадії формування.

У деяких країнах вже стартували державні пілотні програми, які можуть призвести до розширення доступу до медичної марихуани, яка, як показали дослідження, має певні терапевтичні властивості, зокрема для хворих на рак, ВІЛ, розсіяний склероз (РС) та хронічні болі.

У 2018 році в Данії запроваджено пілотну програму, яка дозволяє лікарям виписувати рецепти на препарати, які раніше були незаконні в країні.

“Мета пілотної програми – запропонувати пацієнтам законний спосіб випробувати лікування за допомогою медичної коноплі, якщо вони не відчули користі від дозволених препаратів”, – зазначається в повідомленні уряду.

У Ірландії в 2019 році була запущена п’ятирічна пілотна програма, спрямована на полегшення доступу до продуктів канабісу для медичного використання. Вона призначена для пацієнтів з розсіяним склерозом, нудотою і блювотою, пов’язаними з хімієтерапією, а також важкими формами епілепсії.

У 2021 році в Франції також розпочалась пілотна програма з медичного канабісу, і зараз державне агентство з лікарських засобів визначає більш конкретні правила для майбутнього французького виробництва продуктів з медичної марихуани.

Попри те, що в багатьох країнах марихуану може призначити лікар, її застосування іноді залишається дуже обмеженим, оскільки деякі країни імпортують невелику кількість доступних медичних продуктів або не мають програми їх пошуку.

Крім того, якщо в Чехії та Німеччині пацієнти можуть отримати компенсацію за вживання медичного канабісу, то в інших країнах витрати покриваються виключно за рахунок пацієнта.

Головний лікар компанії Curaleaf International, яка займається виробництвом медичної марихуани, у цьому році написав у журналі European Pharmaceutical Review, що Європа відстає у цьому питанні від Канади, Австралії та США.

“У багатьох країнах медична конопля використовується як терапія лише у тих випадках, коли ліцензовані препарати виявилися неефективними”, – відзначає Мікаель Содергрен.

У 2019 році Європарламент прийняв резолюцію, закликаючи ввести в ЄС правила використання медичного канабісу та провести більше наукових досліджень у цій області.