Site icon Hetman News

Ціни на каву Robusta злетіли до максимуму за 16 років через загрозу дефіциту

кава Робуста (зерна)

Біржові ціни на каву Robusta досягли максимуму за останні 16 років через очікування дефіциту, викликаного загрозою врожаю у В’єтнамі через спеку.

3 квітня ф’ючерси на каву з поставкою 24 травня зросли на біржі ICE в Лондоні на 4,8% – до $3838 за метричну тонну, що є рекордом з 2008 року. Торги завершилися за ціною $3812 за тонну. 4 квітня кава Robusta продовжила зростати, ціни досягали рівня $3847 за тонну, за даними торгів, тонна Robusta з поставкою у травні коштувала $3836.

У цьому році ф’ючерси на каву Robusta, яка використовується у виробництві розчинної кави, зросли більш ніж на 30%.

“Погодні умови не дають надії”, – заявили агентству трейдери лондонського імпортера DRWakefield.

“Все ще існують страхи щодо можливої нестачі води для зрошення, що може вплинути на врожайність у наступному сезоні”, – вони зауважили.

Ралі на ринку кави також можна пояснити панічними покупками обсмажувачів, які “дозволили своїм запасам вичерпатися в очікуванні зниження цін”, підкреслив аналітик трейдера кави Sucafina Ілля Бизов.

Очікуване зниження пропозиції Robusta сприяє зростанню цін на зерна Arabica – ф’ючерси на цю преміальну каву в Нью-Йорку зросли на 3% і перевищили рівень в $2 за фунт вперше з грудня 2024 року. Bloomberg нагадує, що брокери найбільшого виробника Бразилії недавно повідомили про високий попит на зерна Arabica нижчої якості, які можуть використовуватися обсмажувачами як заміна Robusta у змішаннях і при виробництві розчинної кави.

Exit mobile version