Президент США Джо Байден запитав у Конгресу Сполучених Штатів Америки 13,1 мільярда додаткової військової допомоги Україні, а також 8,5 мільярда на економічну та гуманітарну допомогу, – повідомив Білий дім.

Пентагон повідомив, що США збільшили випуск снарядів,що постачають Україні, калібру 155 мм з 14 тисяч на місяць до 24 тисяч та мають намір збільшити випуск до 80 тисяч у 2024 році.

Депутат Верховної Ради України Олексій Гончаренко відповів, що США та Україна проведуть два аудити засобів допомоги Києву.

За його словами, Українська рахункова палата та партнери з США організували два аудити коштів, виділених на бюджетну підтримку США для України.

“Перший аудит стосується виплати заробітної плати вчителям, працівникам вищих навчальних закладів, допомоги внутрішньо переміщеним особам, підтримки підприємців, які втратили дохід, та житлових субсидій домогосподарствам”, – написав Гончаренко.

Він додав, що другий аудит спрямований на дослідження виплати заробітної плати медичним працівникам, здійснених шляхом прямої бюджетної підтримки.

У опублікованому документі депутатом було зауважено, що результати аудитів ефективності матимуть важливе значення для подальшої міжнародної фінансової підтримки України, матеріали будуть аналізувати американські партнери, зокрема, вони будуть запитані в Конгресі США.

Водночас радник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі заявив, що США надали Україні все, про що Київ просив для контрнаступу.

За його словами, Україна розуміє, що “час не на її боці”, і що з початком осені маневрувати, використовувати дрони та системи ППО стане складніше.

Поки що все йде не так швидко, як хотів би Зеленський, – відзначив Кірбі.

В Білому домі також обіцяли продовжувати підтримку України навіть проти бажання американців.

Нещодавно телеканал CNN провів опитування серед американців. Згідно з результатами опитування, 55% респондентів заявили, що Конгрес США не повинен схвалювати розширення фінансової допомоги Україні. 51% вважають, що Америка вже зробила достатньо, при цьому 48% вважають, що потрібно зробити більше.

Кірбі заявив, що не можна сидіти склавши руки, і поскаржився на те, що прості американці цього не відчувають.

“Це важливо не тільки для України, але і для наших європейських союзників та партнерів, зокрема наших союзників у НАТО”, – відзначив Кірбі.