Вчені з Вірджинії (США) встановили, що погладжування собак допомагає зміцнити імунітет людини.

За інформацією, автори дослідження прийшли до висновку, що короткочасне спілкування з собаками позитивно впливає на стан організму людини. Так, рівень гормону стресу кортизолу падає у людей всього за 5-20 хвилин, проведених з собаками.

“Крім того, ми спостерігаємо підвищення рівня окситоцину, так званого гормону щастя. Причому це двосторонній процес: рівень окситоцину у собак також зростає, коли вони взаємодіють з людиною”, – відзначила професор психіатрії та директор Центру взаємодії людини та тварин в Університеті Співдружності Вірджинії Ненсі Джи.

Зазначається, що підвищення рівня окситоцину в організмі людини допомагає зміцнити імунітет та стан нервової системи. При цьому гладити можна для гарного настрою і здоров’я навіть чужих собак. У самому університеті є навіть спеціальні собаки-терапевти, призначені для таких сеансів гладінь. Їх називають “собаки на виклик”, таких чотирилапих “покращувачів настрою” можна на час взяти до дому.

У майбутньому автори планують провести ще ряд досліджень, щоб довести свої висновки на більших вибірках. Але вже зараз вони прийшли до висновку після кількох експериментів, що тварини корисні для психічного і фізичного здоров’я.