З 2014 року Польщі та Румунії було надано понад 1,5 млрд євро з коштів ЄС на проекти з видобутку природного газу. Згідно з звітом CEE Bankwatch Network, у поточному бюджетному періоді, незважаючи на цілі ЄС щодо скорочення викидів парникових газів, урядам обох країн виділили ще більші суми.

У Румунії влада виділила приблизно 1,7 млрд євро з коштів ЄС на нові проекти, пов’язані з природним газом, такі як газова електростанція в Ішалнице та розширення підземного сховища газу в Білчурешті.

А в Польщі проекти з видобутку природного газу, такі як новий термінал зі скрапленого природного газу в Гданську, нові мережі передачі та розподілу електроенергії та схеми субсидування газових котлів у будівлях, можуть отримати понад 2 млрд євро з коштів ЄС.

Тим не менше, хоча ЄС ввів деякі обмеження на інвестиції в видобуток природного газу у поточний період, в Польщі та Румунії його фінансування фактично збільшилося, а не зменшилося. При цьому, звичайно, бюджетні кошти ЄС відіграють важливу роль у реалізації енергетичного переходу в Європі.

Фонди ЄС, такі як Фонди політики зближення, Фонд відновлення та стійкості та Фонд модернізації, призначені для допомоги країнам спільноти поліпшити своє економічне становище, зокрема шляхом модернізації енергетичної інфраструктури. Однак плани витрат у Румунії та Польщі на період з 2021 по 2027 рік ризикують погіршити залежність цих країн від природного газу, що, у свою чергу, уповільнить їх енергетичний перехід.

В майбутньому це може загрожувати цим країнам багатомільйонними штрафами. Хоча ЄС вживає заходів для зниження використання природного газу в рамках своїх кліматичних цілей, фінансування ЄС сприяє збільшенню видобутку газу в Польщі та Румунії, що суперечить зусиллям боротьби зі зміною клімату.

Необхідно звернути увагу на важливість розумного використання фондів ЄС і спрямувати їх на розвиток сталої та екологічно чистої енергетики, що сприятиме зменшенню викидів парникових газів та забезпечить стале енергетичне майбутнє.