електричний пором P-12

Шведська компанія Candela оголосила про випробування передсерійного зразка пасажирського електричного порома на підводних крилах.

За даними, судно P-12 на 30 пасажирських місць піднялося в повітря зі швидкістю 16 вузлів і розігналося до 30 вузлів.

Зазначається, що електричний паром коштуватиме не більше дизельного, але буде дешевшим в обслуговуванні й екологічно чистішим в експлуатації. Паром P-12 у формі катамарана має довжину 11,99 м і ширину 4,5 м. Двигунами його приводять два електродвигуни. Підводні крила мають автоматичне регулювання кутів нахилу для плавного ходу. Ємність бортової батареї становить 253 кВт-год, що забезпечує запас ходу 40 морських миль (74 км). Робоча швидкість порома — 25 вузлів (46 км/год), а максимальна — 30 вузлів (54 км/год).

Судно може виготовлятися в різних конфігураціях. У версії Shuttle передбачено 30 пасажирських місць, місця для велосипедів і інвалідних візків. У версії Business пасажирських місць менше: від 12 до 20 у салоні преміального класу. Нарешті, версія Voyager flavor передбачає приватне використання судна й відповідне оформлення. Для сходу на причал передбачено висувну апарель з регульованим кутом нахилу. Тому висота причалів може бути різною.

За словами розробника, для районів з водними артеріями в межах міста пересування на водному транспорті частіше буває швидше й комфортніше, ніж автомобілем. Вартість серійного виробу в версії Shuttle складе 1,7 млн євро. Дизельний пором такого класу обійдеться приблизно в ту ж суму, але його експлуатація вийде дорожче, не кажучи вже про забруднення навколишнього середовища викидами.

Пороми типу P-12 на повітряних крилах — це добрий спосіб перейти на зелений водний транспорт, масштабуючи ініціативу від річкових суден до морських, а потім океанських, вважають у компанії.

У липні буде запущений пілотний маршрут між островом Екере і центром Стокгольма, швидкість руху становитиме 18 вузлів (33 км/год).