віськова форма

Військовозобов’язані чоловіки, які бажають отримати відстрочку від мобілізації, повинні явитися до Територіального центру комплектування (ТЦК). Адвокат Роман Сімутін поділився випадком, коли військкомати можуть обманювати та змушувати громадян підписувати мобілізаційне розпорядження.

Клієнт адвоката намагався отримати відстрочку через інвалідність дружини, що дозволяється законодавством. Чоловік представив документи до ТЦК, заповнив бланк заяви на відстрочку, проте виявилося, що в бланку бракує двох важливих деталей.

Адвокат вказав, що у ТЦК легко зареєстрували заяву його клієнта і видали направлення на Військово-лікарську комісію (ВЛК). Це викликало підозру, оскільки ті, хто вже був у ТЦК, знають, що заяву там “категорично відмовляються реєструвати”. Після ВЛК чоловіку запропонували підписати повістку про мобілізацію, або не отримати відстрочку. При цьому в обґрунтування зазначалося, що потрібно подати аналогічний пакет документів за сім днів до закінчення терміну відстрочки, в іншому разі не гарантується її продовження.

Адвокат зауважив, що в заяві не вказано перелік документів, які надає військовозобов’язаний, а також відзначив, що в разі відмови від повістки її не надають через відсутність якогось документа та пропонують інші методи вручення. Чоловіки, які мають право на відстрочку, можуть вступити до Збройних Сил України лише добровільно.

У випадку, коли особа вирішує отримати повістку та підписати її, це вважається добровільною згодою на мобілізацію. В такій ситуації адвокат радить пояснити ТЦК, що чоловік не відмовляється від повторного приходу, але віддає перевагу отриманню повістки про поновлення облікових даних, яка є законною альтернативою відстрочці.