допомога від США

Олег Попенко, голова Спілки споживачів комунальних послуг, зазначив, що USAID передала Україні 96 когенераційних установок потужністю 55 МВт для 32 міст та трьох університетів, проте лише одну з них було встановлено в Житомирі. Про це він розповів у етері Еспресо.

“Сподіваюсь, що наша влада на всіх рівнях, включно з місцевим, державним та підприємствами, нарешті підключить ті потужності, які ми вже отримали. Мова йде про установки, передані агенцією USAID, а це 96 установок. Також варто згадати про окремий подарунок від наших американських партнерів для Енергоатому – установка на 28 МВт. Наскільки мені відомо, майже всі ці установки ще не встановлені. Виняток – лише Житомир, ” – сказав Олег Попенко.

Він також додав, що американські партнери з USAID надають допомогу, але Міненерго відмовляється фінансувати ці проєкти.

“Наприклад, одна з ТЕЦ подала заявку, підготувала всю документацію для встановлення газопоршневої установки на 50 МВт, але міністерство відмовилося надати фінансування. Подібна ситуація і на місцевому рівні: місцевій владі не вистачає коштів, розуму чи людей, щоб реалізувати ці проєкти. Жодна з установок, окрім Житомира, не була встановлена. Газопоршнева установка на 28 МВт, яку подарували Енергоатому, вже півтора року перебуває в Україні, але досі не підключена до мережі. Міністр енергетики Галущенко заявляв на засіданні комітету Верховної Ради, що вона встановлена, але це не так, ” – наголосив голова Спілки споживачів комунальних послуг.