рятувальники

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) попереджає, що через руйнування енергетичної інфраструктури України внаслідок російських ударів наступна зима може стати для країни найважчою за час війни. За оцінками авторів документа, пікове споживання електроенергії в Україні може скласти 18,5 гігавата, при цьому — навіть з урахуванням імпорту 1,7 гігавата з Європи та повернення до роботи деяких енергоблоків атомних електростанцій — дефіцит може досягати 6 гігаватів (що співмірно з загальними потребами в електроенергії такої країни, як Данія), повідомляє bbc.com.

Це означає, що Україні може не вистачити приблизно третини необхідної їй електроенергії.

«Ситуація в Україні — це одна з найнагальніших світових проблем у сфері енергетичної безпеки, — вважає директор МЕА Фатіх Бірол. — Енергосистема України пережила останні дві зими завдяки своїй стійкості, мужності та винахідливості українського народу, а також солідарності міжнародних партнерів. Але ця зима стане для неї незрівнянно важчим випробуванням, ніж будь-коли».

МЕА зазначає, що в періоди пікового споживання цієї зими може виникнути загроза для енергопостачання лікарень, шкіл та інших ключових організацій.

У своєму звіті МЕА пропонує план із десяти пунктів, реалізація яких, на думку організації, допоможе запобігти найгіршому сценарію.

Зокрема, МЕА вважає за необхідне:

  • Посилити безпеку критично важливих енергооб’єктів;
  • Налагодити постачання запчастин та обладнання для відновлення пошкоджень;
  • Прискорити децентралізацію енергопостачання;
  • Інвестувати в енергозберігаючі технології;
  • Збільшити імпорт газу та електроенергії з ЄС.