Серед найважливіших подій в православному християнстві виділяється свято “Яблучного спасу“, також відоме як Преображення Господнє. Воно відзначається 19 серпня за григоріанським календарем і вказує на важливий епізод в житті Ісуса Христа – Його преображення перед учнями на вершині однієї з гір.

Згідно з Біблією, Ісус взяв із собою на гору трьох близьких учнів – Петра, Якова та Івана. Там, в їхній присутності, відбулося Преображення Ісуса. Його обличчя стало світлішим і яскравішим, немов освітлене небесним сяйвом. Величний момент Преображення Господнього символізує віру в могутність Божу і розкриває божественну сутність Спасителя.

Це свято має глибокий духовний зміст. Воно нагадує людям про незрівнянну могутність Божу, про Новий Заповіт і сподівання на вічне спасіння. В цей день віряни збирають свіжі фрукти – яблука, груші, виноград, смокви – і оберігають їх від зіпсуття. Ці фрукти вони називають “яблуками спасу“. Важливим елементом цього свята є участь у богослужіннях та молитвах.

Беручи до уваги вагомість цього свята, важливо дотримуватися його норм та заборон. На Яблучний Спас необхідно:

  • Утримуватися від сварок, лайки та лихослів’я;
  • Уникати фізичної праці;
  • Не влаштовувати весільні церемонії – цього дня вінчання не проводять;
  • Утриматися від шумних вечірок та вживання алкоголю.

Яблучний спас” стає символом небесної світлості і духовної зміни. Він нагадує про незгасиме світло віри, яке керує життям людини і дарує надію на вічне спасіння. Віра, покора і прозріння – ось, можливо, головні аспекти, які вкладені у це чудове свято в історії християнства.