британські солдати

“Начальник Генерального штабу Великобританії порівнює ситуацію в Україні з кризами 1914 і 1937 років і настоює на тому, що лише “громадянські армії” зможуть перемогти наступ на західний спосіб життя. Голова британської армії попередив громадян Сполученого Королівства, щоб вони були готові до війни, порівнюваної за масштабами з великими конфліктами XX століття – і що мобілізуватись, можливо, доведеться і їм самим.

Виступаючи на Міжнародній виставці бронетехніки в Лондоні, генерал сер Патрік Сандерс заявив, що вторгнення Росії в Україну – передвісник масштабних турбуляцій, і попередив, що необхідно, доки не пізно, пригадати уроки попередніх війн.

“Наші попередники не змогли усвідомити наслідки так званої Липневої кризи 1914 року – і опинилися втягнуті в жахливий конфлікт”, – сказав він. – Ми не можемо дозволити собі ту саму помилку сьогодні. Події в Україні мають велике значення”.

Генерал Сандерс підкреслив, що не можна недооцінювати потенційний масштаб конфлікту у найближчі роки.

“Ця війна – не просто боротьба за чорнозем Донбасу або відновлення російської імперії: мова йде про атаку на саму нашу систему, наш спосіб життя – на політичному, психологічному і символічному рівнях. Те, як ми відреагуємо на це (як і у випадку з передвоєнним поколінням), відзначиться в історії. Поки що нас прикриває відвага українців”.

Генерал також закликав збільшити чисельність британської армії майже вдвічі. Завдання ЗС Великобританії – вийти з тривалої кризи з поповненням особового складу, який вже призвів до зменшення чисельності (при тому, що британські війська беруть участь у різних місіях за кордоном).

За словами генерала Сандерса, хоча важлива і традиційна мобілізація, повинні бути готові також і звичайні британські громадяни: якщо і не те щоб самим “встати під рушницю”, то принаймні до такого рівня громадянської мобілізації, якого в Західній Європі не бачили з часів Другої світової війни.

У відповідь на його виступ у правлінні заявили, що питання про всеагентну мобілізацію не розглядається.

Прес-секретар прем’єр-міністра Ріші Сунака Макс Блейн заявив, що правління “не має наміру” вводити загальний військовий обов’язок.

“Британські Збройні сили пишаються своєю традицією добровільної служби. Немає ніяких планів змінити це”, – сказав він.

Він додав, що роздуми про “гіпотетичні війни” “неконструктивні”.

На межі катастрофи

Слова Сандерса наступили після місяців найпесимістичніших попереджень від інших ключових членів НАТО, особливо в континентальній Європі.

Міністр оборони Німеччини Боріс Пісторіус нещодавно виступив з радикальними закликами готуватися до війни, яка вимагатиме радикальної переорієнтації німецьких Збройних сил після майже восьми десятиліть багатобічної оборонної доктрини.

Документи, які недавно потрапили до німецької газети Bild, показали, що Берлін розробляє плани дій в разі масштабного нападу Росії на Західну Європу, зокрема на країни Балтії.

План, описаний як “сценарій навчань”, передбачає, що Росія розпочне кампанію гібридної війни проти Естонії, Латвії та Литви в липні цього року, використовуючи хибні заяви про дискримінацію російськомовних як попередження для масованого розгортання військ на західних кордонах з країнами ЄС та в Білорусі.

Згідно з цим сценарієм, альянс НАТО сам розмістить 300 000 військовослужбовців в Східній Європі, але не раніше початку 2025 року.

Військова кампанія в Україні зараз опинилася у свого роду тупіку. Лінія фронту залишається відносно статичною, а війська змушені окопатися і боротися з морозами – в результаті на передній план виходять удари ракет дальньої дії та безпілотників, причому все більше ударів завдається по російській території.

Київ і його союзники також турбуються через затримки у поставці іноземної зброї та боєприпасів українським військовим і блокування необхідних засобів Пентагону республіканцями в Конгресі США.”