бомба GLSDB

Новий боєприпас може уражати тилові цілі противника точніше, ніж стандартні ракети M142 HIMARS та M270. При цьому дальність польоту бомби становить 150 км. Міністерство оборони США надало пояснення щодо поширених в медіа інформацій про передачу незабаром Україні високоточних бомб наземного базування Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB).

Представник Пентагону генерал Патрік Райдер під час брифінгу 30 січня заявив, що конкретні терміни поставок не будуть розголошуватися американською стороною, але це може оголосити Київ, передає focus.ua.

“Ми надамо Україні GLSDB в рамках нашої програми USIA – наших зусиль з надання допомоги у сфері безпеки, фінансованих USAI. Однак з міркувань безпеки операції ми не збираємося підтверджувати конкретні терміни”, – заявив генерал.

Прес-секретар оборонного відомства відзначив, що офіційний Вашингтон віддає право Україні говорити про будь-які поставки озброєнь і додав, що зброя буде надана якнайшвидше.

Ефективна зброя

Малогабаритні високоточні бомби GLSDB високоточний крилатий боєприпас спільної розробки компаній Boeing і Saab. Він створений на основі бомби GBU-39, яку оснастили ракетним двигуном. Таким чином була збільшена дальність польоту боєприпасу до 150 км.

Розробники відзначають, що бомба оснащена інерційною навігаційною системою, а також має систему GPS-наведення, завдяки чому GLSDB може уражати ціль набагато точніше, ніж стандартні ракети M142 HIMARS та M270. Крім того, бомба здатна подолати електронні перешкоди та може використовуватися при будь-яких погодних умовах.

Також фахівці відзначають, що, на відміну від традиційних артилерійських систем, керована бомба GLSDB здатна досягати 360-градусного охоплення для великих і малих кутів атаки. Це дозволяє їй облітаючи рельєф місцевості та уражати розташовані в горах цілі, а також здійснювати повернення до цілі, яка знаходиться позаду відокремленого прискорювального блоку.

Тим часом варто звернути увагу на те, що бомба має дозвукову швидкість польоту, на відміну від балістичних ракет, які наближаються до цілі на сверхзвуковій швидкості. Таким чином, ефективність використання GLSDB по рухомим цілям ще предстоїть визначити.

Крім того, дальність нової бомби менше, ніж у британської ракети Storm Shadow або американської ATACMS, проте боєприпас стане відчутним доповненням в арсеналі Збройних сил України, здатним завдавати точних ударів по тилових об’єктах противника.