чоловік з автоматом

Громадяни України на тлі війни продовжують таємно озброюватися, попри на зростання цін на вогнепальну зброю.

В Україні на чорному ринку порівняно з передвоєнними цінами зросла вартість вогнепальної стрілкової зброї. Про це йдеться в статті на тему тіньового сектору, попиту на зброю серед населення та основних нелегальних каналах постачання вогнепальної продукції для громадян.

Згідно з розслідуванням журналістів, якщо до 2022 року придбати одиницю найпопулярнішої автоматної гвинтівки АК-47 з ріжком патронів у тіньовиків можна було орієнтовно за $200 (при цьому ціна на оптові “чорні” закупки Калашникова навіть стартувала від $100 за один автомат), то на квітень 2024 року вартість “калаша” складає приблизно $450–$700. Наприклад, легальна автоматична гвинтівка Калашникова (Охотнича нарізна) для громадян коштує близько $2000.

Одночасно пістолет Макарова у підпільників зараз коштує близько $300 (порівняно з $100–$150 до 2022 року) залежно від року виробництва та країни-виробника. Таким чином, через попит на зброю серед населення на чорному ринку стався ріст цін.

До речі, частка цього збройового сегмента, за неофіційними оцінками джерел “Телеграфа” серед правоохоронців, складає вже до 70% від загального обороту зброї в Україні.

Як повідомлялося, недавно в Дніпрі правоохоронці затримали групу осіб, які під час війни організували незаконну торгівлю зброєю та боєприпасами. Суми за “товар” коливалися від 5 до 120 тисяч гривень.

Також “Телеграф” писав, що між тим в Україні можуть розпочати виробництво зброї французького спецназу. Мова йде про ліцензійне випуск чеської автоматичної гвинтівки CZ-806 BREN 2 калібру 5,56 мм.