Столтенберг і Зеленський

Колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг згадав, як познайомився з президентом України Володимиром Зеленським і про що вони говорили в перші тижні повномасштабного вторгнення Росії. В інтерв’ю виданню Financial Times 4 жовтня він, зокрема, зазначив, що Зеленський у перші дні війни «ховався в бункерах від російських убивць», повідомляє focus.ua.

У розмові Столтенберг зазначив, що в перші дні після початку вторгнення Альянс був готовий до того, що Київ впаде протягом кількох днів. Однак столиця України вистояла, що стало переломним моментом.

«Це було як підкидання монети», — сказав Столтенберг, підкреслюючи, що захоплення Києва та президента Володимира Зеленського радикально змінило б хід війни.

Також колишній генсек розповів, що, зустрівшись із Зеленським у 2019 році, не міг припустити, що колишній комік стане видатним військовим лідером, здатним мобілізувати націю в умовах війни.

Після початку вторгнення Столтенберг намагався зв’язатися з українським президентом, але це вдалося лише через кілька днів. За його словами, розмова була складною — Зеленський просив запровадити безпольотну зону над Україною, але Столтенберг відповів, що не може цього зробити.

«Реальність така, що ми підтримуємо Україну, але не беремо участі у конфлікті», — підкреслив він, пояснюючи позицію НАТО.

Столтенберг також вказав на розбіжності серед союзників України. Зокрема, він зазначив, що президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц мали різні думки щодо серйозності загрози з боку Росії.

Де був Зеленський у лютому 2022 року

Нагадаємо, 25 лютого 2022 року Володимир Зеленський разом із керівництвом держави записав відеозвернення до українців із вулиці Банкової в Києві.

«Наші військові та громадяни — тут. Усі ми — тут. Захищаємо нашу незалежність і нашу державу, так буде і надалі. Слава нашим захисникам і захисницям, Слава Україні», — сказав тоді глава держави.

Водночас італійська газета Il Fatto Quotidiano 25 лютого опублікувала слова Маріо Драгі, який тоді був прем’єр-міністром Італії. За його словами, президент України перемістився у захищене укриття.