Зеленський

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про зміни в законодавстві щодо покарання за дрібні крадіжки під час воєнного стану. Автори документа зазначали, що з введенням воєнного стану в Україні посилилася кримінальна відповідальність за ряд злочинів. Зокрема основних майнових злочинів, які завжди становили значну частину всієї кримінальної статистики в Україні — це крадіжка, грабіж, розбій, вимагання, а також розтрата і заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, повідомляє hromadske.ua.

Крадіжка, вчинена в умовах воєнного або надзвичайного стану, є особливо кваліфікованим складом злочину. І за це загрожує покарання у вигляді від 5 до 8 років позбавлення волі. Однак через це кримінальні вироки почали виносити навіть за дрібні крадіжки.

Як приклад автори наводили рішення суддів, де за крадіжку шоколадок з «АТБ» або підгузків винних засуджували за статтями ККУ. Депутати пояснювали, що таке покарання за вчинення крадіжки є несумірним, а повинно відповідати ступеню суспільної небезпеки злочину, обставинам його вчинення та враховувати особу винного, тобто бути справедливим.

Так, автори законопроєкту пропонували посилити Кодекс про адміністративні правопорушення в пунктах про дрібні крадіжки, щоб розмежувати адміністративну та кримінальну відповідальність за крадіжку.

Досі викрадення чужого майна вважалося дрібним, якщо вартість не перевищувала 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (302,8 грн). Зараз поріг підвищили до 0,5 — це 757 гривень.

Дрібна крадіжка чужого майна у значному розмірі тепер від 757 до 3 028 гривень.

Також закон посилює адміністративну відповідальність за крадіжки, збільшивши штрафи. За дрібну крадіжку загрожує 850-1700 грн штрафу. За крадіжку майна у значному розмірі — від 1700 до 5100 гривень штрафу.