Володимир Зеленський

Володимир Зеленський зазначив, що українські сили мають у своєму арсеналі далекобійні ракети західного зразка, проте союзники України побоюються ескалації конфлікту. Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з журналістами 20 вересня заявив, що Україна не використовує далекобійне озброєння на території Росії, оскільки союзники, зокрема США та Великобританія, не дають дозволу на його застосування. За його словами, попри наявність пакетів далекобійної зброї, таких як Storm Shadow, ATACMS та SCALP, країни-партнери побоюються можливої ескалації конфлікту, передає focus.ua із посиланням на “Інтерфакс“.

“У нас є далекобійна зброя. Але не в тій кількості, яка нам потрібна, скажімо так. Однак , цей пакет у нас є — Storm Shadow, ATACMS, SCALP. Але ні Америка, ні Великобританія не дали нам дозволу на використання цієї зброї на території Росії, по будь-яких цілях на будь-яку відстань”, — сказав Зеленський.

При цьому голова держави підкреслив, що не всі в оточенні президента США Джо Байдена поділяють побоювання щодо ескалації, і це вже є досягненням.

Поставки озброєння

Також український лідер наголосив на необхідності оперативних рішень з боку західних партнерів щодо постачання зброї. Зеленський звернув увагу на те, що Росія нарощує виробництво озброєнь, попри санкції, і в найближчі роки може досягти рівня виробництва, що перевищує європейський.

“У Росії, наприклад, є 30 ключових радянських заводів, які виробляють те чи інше озброєння та техніку, і вони збільшують це виробництво, обходячи санкції. А в Європі, в Європейському Союзі, мені здається, десь 42 заводи. Росія у 2024 році виробляла менше, ніж виробляє Європа. А Україна отримала менше, ніж має Росія”, — зазначив президент України.

Він додав, що до 2025 року російська оборонна промисловість може збільшити своє виробництво, чому сприятиме підтримка таких країн, як Північна Корея та Іран.

Тому, за словами президента, затягування з поставками зброї може призвести до погіршення ситуації, оскільки Росія зможе наростити свої виробничі потужності, а Україна опиниться у невигідному становищі для подальшого ведення конфлікту.