Володимир Зеленський та Валерій Залужний


Президент України вперше відкрито заявив, що розглядає можливість заміни головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного. Відповідна заява прозвучала в інтерв’ю італійському телеканалу Rai1, яке вийшло в ефір у вечірній час в неділю, 4 лютого, повідомляє dw.com.

“Я розглядаю цю заміну (Залужного)”, – відповів він на прохання журналістів прокоментувати численні повідомлення ЗМІ про можливу відставку головнокомандувача ЗСУ.

За словами президента України, мова йде про масштабне кадрове перезавантаження, причому не лише в військовій сфері.

“Я маю на увазі ротацію цілої низки державних лідерів, не лише в одному секторі, такому як військовий”, – вказав голова держави, додавши, що “це питання людей, які повинні керувати Україною”.

“Якщо ми хочемо перемогти, нам потрібно тягнути всіх в одному напрямку”, – пояснив Зеленський.

Чутки про відставку Залужного

Повідомлення про те, що Залужний може бути відправлений або вже відправлений у відставку, з’явилися в українських Telegram-каналах 29 січня, але були досить швидко спростовані керівництвом країни.

Відомо, що між головнокомандувачем ЗСУ та президентом України існують розбіжності щодо подальшої стратегії ведення війни, а також за рядом інших питань, включаючи додатковий призов, під час якого генерал запропонував мобілізувати 500 тисяч осіб. Крім того, звільнення Залужного може стати наслідком невдалого українського контрнаступу літом-осінню минулого року, під час якого ЗСУ не вдалося повернути значну частину захоплених Росією територій.

За інформацією агентства Reuters, Київ повідомив Вашингтон про плани звільнити Залужного.

“В Білому домі повідомили, що це справа України – приймати суверенні рішення щодо посадових осіб”, – сказав один із джерел агентства в адміністрації президента США.

Зі свого боку колишній голова МЗС України Павло Клімкін заявив, що влада країни повинна максимально швидко прокоментувати ситуацію з Валерієм Залужним. За словами екс-дипломата, вся ця історія і навіть розмови навколо неї створюють непередбачуваність.

“Вона створює непередбачуваність всередині країни та таку ж непередбачуваність для наших партнерів. Непередбачуваність під час війни – це завжди погана історія”, – підкреслив Клімкін.