злиток золота

Узбекистан другий місяць поспіль посідає перше місце з продажу золота у світі, повідомляє Всесвітня рада із золота (World Gold Council).

За даними Міжнародного валютного фонду та відкритими даними, світові золоті резерви центральних банків зросли у листопаді на 44 тонни. Чистий обсяг купівлі золота (60 тонн) значно переважають валові продажі (15 тонн), оскільки попит з боку центробанків зберіг свою динаміку. У листопаді 2023 року основним покупцем дорогоцінного металу стала Туреччина — 25 тонн (у жовтні був Китай з 23 тоннами). Друге місце посіла Польща – 19 тонн. Слідом йдуть Китай (12 тонн), Чехія (3 тонни) та Киргизстан (1 тонна).

Узбекистан того місяця продав стільки ж золота, скільки в жовтні — 11 тонн. Казахстан реалізував 3 тонни. Проте, за підсумками 2023 року Узбекистан розташувався на другому місці по чистому продажу дорогоцінного металу (ціна продажу за вирахуванням вартості покупки) — понад 30 тонн.

Казахстан став лідером із продажу золота — близько 50 тонн. Найбільшим покупцем став Китай, після нього йдуть Польща та Сінгапур. За даними Агентства статистики, за 11 місяців 2023 року Узбекистан експортував золота на рекордні 8,15 млрд доларів, що у 2,3 раза більше за аналогічний період попереднього року. З цієї суми на листопад припадає 1,28 млрд доларів.