Анналена Бербок

“Вступ України до Європейського Союзу – це “в наших власних геополітичних інтересах”, – заявила Анналена Бербок.

Глава МЗС Німеччини обіцяла Києву подальшу підтримку, зокрема у військовому плані. Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок (Annalena Baerbock) закликала до зміцнення та реформування Європейського союзу на тлі запланованого приєднання нових членів до блоку.

“Європа – це наше страхування життя”, – заявила Бербок у суботу, 25 листопада, на з’їзді партії “Союз-90″/”зелені” в Карлсрує, де обговорювалась програма партії на виборах до Європейського парламенту, які відбудуться у червні 2024 року, повідомляє dw.com.

“Сьогодні зрозуміло, що Україна зміцнить ЄС у майбутньому”, – сказала Бербок, додавши, що це “в наших власних геополітичних інтересах”. Міністр також запевнила у подальшій підтримці України у війні проти Росії, зокрема у військовому плані. “Ми не тільки продовжимо, а й зміцнимо нашу підтримку України. В ЄС, а також в НАТО “, – підкреслила вона.

Єдність ЄС “перевіряється на міць”

Голова німецької дипломатії визнала, що країнам Євросоюзу не завжди легко знаходити компроміс. За словами Бербок, з початку війни в Україні президент Росії Володимир Путін перевіряє на міць єдність ЄС. “В останні тижні вона перебуває під перевіркою через ситуацію на Близькому Сході, де ми – і тут ми повинні бути чесними – не завжди знаходили спільну мову як європейці”, – сказала політик.

Проте “нам потрібний не лише сильніший, а й реформований союз”, підкреслила голова МЗС Німеччини. Особливо у зв’язку з запланованим розширенням важливо, “щоб ми могли подолати принцип одноголосності”, який досі застосовується, зокрема, у зовнішній політиці ЄС. “У Європі вже не повинно бути сірих зон”, – заявила Бербок, відзначивши також необхідність надати перспективу вступу до Євросоюзу Молдові, Грузії та країнам Західних Балкан.