бойові діїFire and smoke rise following an Israeli airstrike, in Gaza City, Saturday, Oct. 7, 2023. The militant Hamas rulers of the Gaza Strip carried out an unprecedented, multi-front attack on Israel at daybreak Saturday, firing thousands of rockets as dozens of Hamas fighters infiltrated the heavily fortified border in several locations by air, land, and sea, killing dozens and stunning the country. Palestinian health officials reported scores of deaths from Israeli airstrikes in Gaza. (AP Photo/Fatima Shbair)

У цьому році у світі було зафіксовано 183 регіональних конфлікти, що є найвищим показником за три десятиліття, повідомляє Bloomberg з посиланням на дані Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS). Дослідження охоплювало виключно регіональні конфлікти, не враховуючи конфронтації між наддержавами, такими як США, Росія та Китай. IISS зазначає, що групи, схожі на ХАМАС, “підтримуються” великими державами.

“Нерозв’язаність – це визначна риса сучасного глобального конфліктного ландшафту”, – підкреслюють автори.

Інтенсивність конфліктів у світі, за даними IISS, зростає з кожним роком: згідно з останнім дослідженням, кількість загиблих зросла на 14%, а кількість випадків насильства – на 28%. Автори вважають, що у світі переважають “все складніші конфлікти та збройне насильство на тлі збільшення кількості діючих осіб, складних та пересічних мотивів, глобального впливу та прискореної зміни клімату”.

Проте більша кількість регіональних конфліктів не свідчить про загрозу великої війні, такій як війни 1914-1918 та 1939-1945 років, проте “напруженість зростає, особливо між США та Китаєм”.

“Після століття, протягом якого на континенті велись лише обмежені війни, <…> занадто багато державних діячів розглядали війну як корисний інструмент політики, що виявилося катастрофічною помилкою”, – заявили в IISS.

В якості прикладу, автори дослідження згадують конфлікт в Україні, розв’язання якого, на їхню думку, має залежати від “отримання Києвом гарантій безпеки, які забезпечать майбутню територіальну цілісність України”. Москва неодноразово заявляла про необхідність прийняття “територіальних реалій” для початку мирних переговорів.

Також IISS вказали, що західні політики все ще не знають “наскільки далеко Сі Цзіньпін готовий поширити свою агресію в Південно-Китайському морі, передусім на Тайвань”. Крім цього, існує небезпека того, що “спустошення сектора Газа Ізраїлем” може спровокувати новий глобальний конфлікт на Близькому Сході.

Як зауважили в IISS, ситуація ускладнюється прискореною кліматичною кризою, яка “продовжує діяти як мультиплікатор корінних причин конфліктів”, а також “неподоланним” розривом між Росією та західними державами. “Демократичні країни відчувають себе все більш зобов’язаними шукати друзів скрізь, де вони можуть їх знайти, ігноруючи, наприклад, жахливу жорстокість, законодавчо закріплену в Саудівській Аравії”, – підкреслили автори дослідження.

За даними інституту, в Америці більшість регіональних конфліктів викликана злочинними змаганнями, особливо у сфері торгівлі наркотиками.

“Злочинні угруповання набувають все більшої влади по відношеню до держави в багатьох країнах Південної та Центральної Америки. Так звана “війна з наркотиками”, яку багато урядів ведуть протягом десятиліть, мало впливає ні на виробництво, ні на ланцюги постачання”, – зазначається в статті.

Водночас у Євразії конфлікти спричинені територіальними суперечками, що продовжуються після розпаду Радянського Союзу, зазначають в інституті. Окрім найбільш “жорстоких” конфліктів в Україні та у секторі Газа, в IISS перерахували ще десяток країн, “роз’єднаних” внутрішнім протистоянням. Серед них: Сирія, Бразилія, М’янма, Мексика, Ірак, Південний Судан, Південний Ліван, Сомалі та Афганістан.