снаряди

За даними американської газети The Wall Street Journal (WSJ), Чехія закупила значну партію боєприпасів для ЗСУ, використовуючи свої контакти з часів холодної війни. Ця країна, яка є “одним з найактивніших прихильників України”, таким чином отримала близько 800 тисяч артилерійських снарядів від різних постачальників з усього світу і знайшла ще 700 тисяч снарядів, які можна придбати за додаткові кошти, повідомляє dw.com.

Чехія використала контакти на Глобальному Півдні

При цьому в Празі почали шукати боєприпаси для України незадовго до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну два роки тому, пише видання, посилаючись на чеських посадовців, що реалізували секретний план закупівель, обійшовши бюрократичні апарати ЄС та НАТО. За їхніми словами, від минулого країни як члена східного блоку залишилася військова промисловість з клієнтами по всьому світу та добрі відносини з багатьма країнами Глобального Півдня. Співрозмовники видання не розкрили інформацію про те, які країни увійшли до числа постачальників, але повідомили, що серед них є “декілька союзників Росії”.

До складу закупленого пакета, за даними WSJ, входять 300 тисяч боєприпасів радянського зразка та близько 500 тисяч – західного виробництва. Вони будуть доставлені в Україну декількома партіями до кінця поточного року, а по мірі надходження фінансування будуть доступні додаткові боєприпаси, вказує далі видання із посиланням на чеських посадовців. Вартість усіх 1,5 млн снарядів становить 3,3 млрд євро. Поставки Україні розпочнуться в найближчі кілька тижнів.