бункер

Будівництво оборонної лінії на східному кордоні розпочнеться у 2025 році. Тестування прототипів бункерів стартує вже через два місяці. «Ми зараз підписали договір з підприємством, яке має виготовити нам три різні прототипи бункерів. У вересні ми плануємо розпочати їх тестування. Після випробувань ми зможемо вибрати, який тип бункерів буде надалі використовуватися і стане нашим стандартом», — цитує ERR керівника відділу інфраструктури Державного центру оборонних інвестицій (RKIK) Каді-Кай Колло. Про це повідомляє postimees.ee.

Договір на встановлення 600 бункерів, всередині яких мають розміщуватися до 10 бійців зі спорядженням та місцем для прийому їжі, планується підписати через три місяці, а почати роботи з будівництва укриттів вздовж східного кордону планується вже наступного року. Зазначається, що при складанні вимог до бункерів було враховано досвід війни в Україні. Один із принципово важливих параметрів — швидкість монтажу виробів, які мають бути бетонними.

DW зазначає, що на 600 бункерів планується витратити 60 мільйонів євро, а у грудні 2024 року по прототипах будуть стріляти 155-міліметровими снарядами.

Окрім бункерів, естонська оборонна програма включає протитанкові загородження, бетонні «зуби дракона», колючу проволоку та протитанкові міни.

У лютому міністр оборони Ханно Певкур говорив, що в інтересах уряду — співпрацювати з землевласниками, на чиїй території будуть побудовані бункери.

«Вони можуть зберігати там варення чи картоплю доти, поки бункери не знадобляться країні для оборони. А коли знадобляться, тоді ми спробуємо домовитися з власниками: залишиться там картопля чи ні», — сказав Певкур на початку року.

Наприкінці червня Естонія, Латвія, Литва та Польща закликали Євросоюз звести оборонні лінії на кордоні з Росією та Білоруссю. Вартість проєкту, який має закрити 700 кілометрів сухопутних кордонів ЄС, оцінюється у 2,5 мільярда євро.