школярка з телефоном

Метою цього експерименту є дати дітям «цифрову паузу», яка, якщо буде визнана успішною, може бути поширена на всю країну вже з січня. У експерименті візьмуть участь трохи менш як 200 середніх шкіл, і він вимагатиме від дітей здавати телефони по прибуттю до школи. Заборона на пристрої йде далі, ніж закон 2018 року, який забороняв учням початкових і середніх шкіл користуватися телефонами на території школи, але дозволяв тримати їх при собі, повідомляє eurointegration.com.ua.

Оголошуючи про випробування у вівторок, виконувачка обов’язків міністра освіти Ніколь Беллубе заявила, що його метою є дати молодим людям «цифрову паузу». Якщо експеримент виявиться успішним, заборона буде введена у всіх школах з січня, сказала Беллубе.

Комісія, створена президентом Емманюелем Макроном, висловила занепокоєння тим, що надмірне перебування дітей перед екранами негативно впливає на їхнє здоров’я та розвиток.

У 140-сторінковому звіті, опублікованому в березні, зроблено висновок, що існує «дуже чіткий консенсус щодо прямого та опосередкованого негативного впливу цифрових пристроїв на сон, сидячий спосіб життя, недостатню фізичну активність і ризик надмірної ваги та навіть ожиріння… а також на зір».

У звіті йдеться, що «гіпер» використання телефонів та інших цифрових технологій шкідливе не лише для дітей, а й для «суспільства та цивілізації».

У звіті рекомендується контролювати використання мобільних телефонів дітьми поетапно: жодних мобільних телефонів до 11 років, мобільні телефони без доступу до Інтернету у віці від 11 до 13 років, телефони з доступом до Інтернету, але без доступу до соціальних мереж до 15 років.

Також запропоновано, щоб діти до трьох років взагалі не мали доступу до цифрових пристроїв, які, за її словами, «не є необхідними для здорового розвитку дитини».

Заборона телефонів у школах вже давно обговорюється по всій Європі. У країнах, де такі заборони існують, вони найчастіше обмежуються їх використанням і не вимагають від дітей здавати їх.