школяри у данській школі

Школи в Данії переходять на пізніший час початку занять, щоб покращити успішність та самопочуття учнів. “Все почалося з того, що я прочитала книгу Кріса Макдональда “Не обговорюється” (“Non-Negotiable“), де він говорить про благополуччя молодих людей у зв’язку зі сном. І тоді я подумала, що в школах Данії ми завжди зустрічаємося о 8 годині. Чому ми так робимо?” — каже директорка школи Th. Langs Skole Тіне Агергольм Крістіансен.

Експерти вказують, що у підлітків циркадний ритм відрізняється від дорослого.

“Перед пробудженням в організмі виділяється кортизол; це гормон стресу, який пробуджує нас і готує до дня, і цей викид відбувається пізніше у підлітковому віці”, — пояснює старша наукова співробітниця Центру дитячого здоров’я Катрін Віммельманн.

За оцінками органів охорони здоров’я Данії, підлітки повинні спати від 8 до 10 годин на добу, але майже 60% 15-річних підлітків у Данії сплять менше цього часу.

“Ти довго лежиш і крутишся, може бути, годину або дві, і ніяк не можеш заснути. Але коли ми починаємо на годину пізніше, я думаю, що отримую якісніший сон і швидше засинаю”, — розповідає 15-річний Расмус, учень школи Th. Langs Skole.

За останні два роки ця ініціатива швидко поширилася по всій країні. Сьогодні близько 20 шкіл перейшли на пізніший час початку занять.

“Діти почуваються дуже добре, і енергія в класі на першому уроці зараз набагато краща, ніж раніше. Учні мають набагато більше енергії”, — каже директор школи Taastrup Realskole Кеннет Хеллгрен.

“Мені дуже сподобався новий час початку занять. Тому що можна довше поспати, і тепер я більш зосереджена в школі та можу більше вивчити”, — каже учениця 7 класу 13-річна Ліна.

Прихильники цієї ідеї також говорять, що школи не повинні закінчуватися пізніше, і потрібно забезпечувати учням вільний час.

“Ми бачимо, що багатьом школам це вдається. Вони знаходять години. Вони трохи підкоригували розклад”, — каже менеджер проєкту ‘Later Meeting Time’ організації Just Human.

Експерти кажуть, що ініціатива багатообіцяюча, але є і невирішені питання.

“Мене турбує те, що багато чого сталося з технологіями. Технологічний розвиток, соціальні мережі та інше, і ми не знаємо, чи збережеться ефект протягом тривалого часу”, — каже старша наукова співробітниця Центру дитячого здоров’я Катрін Віммельманн.

“Наразі близько семи муніципалітетів Данії ведуть активні дискусії про підтримку шкіл у виборі пізнішого часу початку занять. Однак досі тривають суперечки про те, як впроваджувати зміни — на підставі існуючих наукових даних або в рамках нових експериментів, які можуть надати додаткову інформацію”, — передає кореспондентка Euronews Розелін Мін.