діти із зубними щітками

Дослідження буде проводитися з вересня цього року до серпня 2025-го. У випробуваннях беруть участь 30 чоловіків віком від 30 до 64 років, у яких відсутній принаймні один корінний зуб. Після першого етапу випробувань, який триватиме 11 місяців, дослідники проведуть тести на пацієнтах віком від 2 до 7 років, у яких відсутні принаймні чотири зуби через вроджений дефект (зустрічається у 1% людей).

На наступному етапі пройдуть дослідження на пацієнтах, у яких відсутні від одного до п’яти зубів через фактори навколишнього середовища. Лише після ретельного аналізу результатів усіх фаз випробувань буде прийнято рішення про допуск препарату на ринок.

Сам препарат вводиться внутрішньовенно і деактивує білок USAG-1, який пов’язаний з пригніченням росту зубів. Ранні генетичні дослідження показали, що блокування взаємодії USAG-1 з іншими білками стимулює формування нових кісток. Ця ідея лягла в основу розробки препарату. Його випробування на мишах і тхорах показали гарні результати: вдалося виростити нові зуби тваринам, а також зміцнити їхню кісткову тканину без побічних ефектів.

Дослідники зазначають, що білок USAG-1 в організмі мишей має 97-відсоткову амінокислотну схожість з людським. Це вселяє в них надію на те, що і на людях ефект буде таким же.

Розробники препарату, які займаються його створенням з 2005 року, сподіваються, що в майбутньому ліки можна буде застосовувати не тільки для пацієнтів, які мають вроджені стоматологічні дефекти, але і для тих, хто з тієї чи іншої причини втратив зуби в будь-якому віці.

Якщо всі етапи клінічних досліджень пройдуть гладко, препарат може стати доступним на медичному ринку до 2030 року.