метеоритний потік

Уряд Японії раніше анонсувала своє бажання провести вражаюче шоу зі штучними зорепадами разом із компанією ALE, яка створила проєкт супутника, здатного генерувати метеоритні потоки. Розробка отримала назву “Sky Canvas“.

За інформацією, перше випробування системи планувалося провести у 2020 році над містом Хіросіма, але небесне світлове шоу не відбулося через несправність одного із супутників.

Тепер компанія ALE, спільно з урядом Японії, планує поєднати бізнес космічних розваг і наукові дослідження. Запуск супутника запланований на 2024 рік, а початок експлуатації – на 2025 рік.

Зазначається, що головною метою проєкту є збір атмосферних даних у мезосфері. Це шар, який розташований занадто низько для спостереження зі супутників і занадто високо для запуску метеозондів. Через це мезосфера є одним із найменш вивчених шарів земної атмосфери.

Штучні метеори, які ALE планує запустити, – це об’єкти діаметром 1 см, які будуть виведені на орбіту супутниками на висоту 350-400 км. Частки ввійдуть в атмосферу і спалахнуть між 80 і 60 км (мезосфера), перетворюючись на високотемпературну плазму.