парламент ЄС

В Єврокомісії заявили, що згідно з міжнародним правом, Україна має право захищати себе від розв’язаної агресії, зокрема завдаючи ударів по військових об’єктах на території РФ. Про це під час брифінгу сказав представник зовнішньополітичного відомства ЄС Петер Стано, передає eurointegration.com.ua.

Його запитали про ставлення ЄС до заяви генсека НАТО Єнса Столтенберга, який нещодавно закликав західні країни зняти заборону для України завдавати удари по РФ наданою союзниками зброєю.

На що Стано відповів, що в ЄС не будуть коментувати висловлювання генсека НАТО, але зазначив, що в Євросоюзі була подібна дискусія як на рівні міністрів закордонних справ, так і на рівні глав Міноборони.

“Ключова позиція Європейського Союзу полягає в тому, що Україна веде законну оборону проти вторгнення… Тому, згідно з міжнародним правом, Україна має право захищати себе від агресії, і, згідно з міжнародним правом, це включає також знищення агресора на його території, коли йдеться про військові цілі”, – наголосив представник ЄК.

Він також додав, що надавати такий дозвіл повинна кожна країна окремо, адже саме окремі країни-члени ЄС постачають зброю в Україну “для її законної самооборони”.